Mainos

EU: Ranskalla ei perusteita brittilihan tuontikieltoon

Ranskan yritys jatkaa brittilihan tuontikieltoa vastoin Euroopan unionin päätöstä on tuomittu perusteettomaksi. EU:n komission 16-jäseninen tieteellinen asiantuntijakomitea totesi tänään yksimielisesti, ettei Ranskalla ole perusteita estää lihan tuontia Britanniasta.

Lehma pellolla

Elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava komissaari David Byrne vaatikin välittömästi komitean raportin julkistamisen jälkeen, että Ranska sekä brittilihan tuontikieltoa samoin edelleen voimassa pitävä Saksa poistavat rajoituksensa.
-Tällaisia rajoituksia ei voida perustella enää ruoan turvallisuuteen perustuvilla syillä, Byrne sanoi illalla. Hän kertoi myös olleensa heti yhteydessä molempien maiden hallituksiin.

Euroopan unionin maaliskuussa 1996 asettama brittilihan vientikielto poistettiin viime elokuun alusta. Lihan pitää olla peräisin vuoden 1996 elokuun jälkeen syntyneistä naudoista. Muut EU-maat paitsi Ranska ja Saksa ovat tämän mukaisesti sallineet brittilihan tuonnin sen jälkeen. Nautojen ja niistä valmistettujen tuotteiden tuominen muihin EU-maihin kiellettiin EU:ssa, kun oli ilmennyt, että eläimissä esiintynyt BSE-tauti voi altistaa ihmisen Creutzfeld-Jakobin taudin tietylle muodolle.

Vientikieltoa jatkanut Ranska on vedonnut on oman elintarvikevirastonsa selvitykseen, jonka mukaan brittiläinen naudanliha ei olisi vielä täysin turvallista. Arvovaltainen tieteellinen komitea totesi kuitenkin, että Britanniassa toteutettujen turvatoimien jälkeen siellä tuotettu liha ja lihatuotteet ovat yhtä turvallisia kuin mistä tahansa muusta EU-maasta peräisin oleva. Jos Ranska ei tämänkään jälkeen poista brittilihan tuontikieltoa, EU:n komissio voi ryhtyä vastatoimiin. Lievempien huomautusten jälkeen Ranskaa voi uhata joutuminen EY:n tuomioistuimeen.

Tuontikiellon jatkaminen Ranskassa on kiristänyt sen ja Britannian välejä. Ennen brittilihan vientikieltoa sitä myytiin EU-maista eniten juuri Ranskaan.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot