Mainos
Mainos

EU sorvaa sopua uusista Venäjä-pakotteista

EU saattaa kieltää Venäjän valtion joukkovelkakirjojen ostamisen osana uusia Venäjä-pakotteita, joista hierotaan parhaillaan sopua Brysselissä. Myös venäläisten yritysten mahdollisuutta hankkia lainaa Euroopasta saatetaan vaikeuttaa entisestään.  

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU saattaa asettaa myös Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun matkustuskieltoon. EU:n tuleva ulkoministeri Federica Mogherini sanoo, että komissio tekee esityksen uusista pakotteista jäsenmaiden EU-suurlähettiläille keskiviikkona.

Pakotteista on tarkoitus päästä sopuun perjantaihin mennessä.  

Lepsusta Venäjä-politiikasta arvosteltu Mogherini pyrkii välittämään kovaa viestiä Moskovaan.   

- Strateginen kumppanuus on ohi, ja se on Moskovan valinta. Meidän on reagoitava vahvimmalla mahdollisella tavalla, hän sanoi toimittajille Brysselissä.  

Uusissa pakotteissa paine on rahoitussektorilla, jossa sanktiot voitaisiin kohdistaa oikeaan osoitteeseen eli ensisijaisesti Venäjän hallitukseen. EU asetti jo heinäkuussa kieltoja Venäjän valtio-omisteisten pankkien rahoittamiseen.  

Venäjän joukkolainoille kaavailtu ostokielto ei välttämättä purisi tehokkaasti, sillä öljy- ja kaasutulojen ansiosta Venäjällä ei ole välitöntä tarvetta lainata rahaa kansainvälisiltä markkinoilta.  

Esillä on ollut myös Venäjän sulkeminen ulos pankkien yhteisestä SWIFT-maksujärjestelmästä. Tähän ei tiettävästi olla valmiita, sillä monet jäsenmaat pitävät toimenpidettä liian radikaalina.  

Suomi Saksan linjoilla  

Diplomaattilähteiden mukaan myös energiateknologian vientiin liittyviä kieltoja ollaan tiukentamassa.

Kiellot saattavat vastedes ulottua kaasun etsintään liittyviin tuotteisiin. Kaasusektori on toistaiseksi jätetty sanktioiden ulkopuolelle. Öljyn etsintään ja tuotantoon liittyvien tuotteiden vientiä on jo rajoitettu.  

EU pyrkii sovittamaan pakotteita yhteen läntisten teollisuusmaiden eli G7-ryhmän kanssa. Asia noussee esiin torstaina alkavassa Nato-huippukokouksessa Walesissa.  

Pakotteita jarruttavia maita ovat viime aikoina olleet ainakin Slovakia, Tshekki, Itävalta ja Kypros.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi lauantaina Brysselissä, että Suomi ei kannata eikä vastusta pakotteita, mutta on valmis keskustelemaan niistä. Suomalaisten virkamieslähteiden mukaan Suomi on pakotepolitiikassa pitkälti Saksan linjoilla.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme