Mainos
Mainos

"EU saattaa purkaa Venäjän talouspakotteita ennen vuoden loppua"

Euroopan unioni saattaa purkaa joitakin Venäjään kohdistuvia talouspakotteitaan ennen vuoden loppua, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.  

Hän uskoo, että yksittäisiin henkilöihin liittyviä pakotteita voidaan höllentää, jos Venäjän todetaan noudattavan tulitaukosopimusta Itä-Ukrainassa.   

-Ne ovat olleet käytännössä aika vaatimattomia. Pakotteiden pitäisi purra päätöksentekoon, mikä ei ole toteutunut. EU:n pakotteet ovat kokonaisuudessaankin toimineet vain yhdessä öljyn hinnan laskun ja Yhdysvaltojen pakotteiden kanssa, Aaltola sanoo.  

EU-maat päättivät myöhään eilen jatkaa Venäjän vastaisia talouspakotteita, kunnes Minskin sopimus on pantu toimeen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan pakotteiden höllentäminen edellyttää rauhansopimuksen täysimääräistä toimeenpanoa.

Yhteinen linja pysyy

Huippukokous ei virallisesti sopinut pakotteiden jatkamisesta yli heinäkuun, jolloin ne raukeavat.

Käytännössä sitominen Minskin sopimukseen jatkaa kuitenkin pakotteiden voimassaoloa vuoden loppuun, koska Minskin sopimuksen aikaraja on tuolloin.  

Aaltola ei pidä Minskin sopimuksen kaikkien kohtien toteutumista realismina.   

-Siinä esimerkiksi sanotaan, että Ukrainalla pitää olla vuoden loppuun mennessä kontrolli omista rajoistaan. On vaikeaa nähdä, että Venäjä antaisi sen tapahtua.  

EU:n ja Yhdysvaltojen arsenaalissa on vielä nykyistä kovempia pakotteita, jos Venäjän käytös ei miellytä. Selkeimmin Venäjään iskisi maan joko osittainen tai täysimittainen sulkeminen läntisiltä finanssimarkkinoilta.  

Aaltolan mielestä EU:n eilinen päätös kertoo siitä, että jäsenmaiden yhteinen linja pysyy edelleen, vaikka myös soraääniä kuuluu.  

-Kukaan ei ole halunnut yksiselitteisesti tätä kaataa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme