Mainos
Mainos

EU sai mandaatin aloittaa vapaakauppaneuvottelut USA:n kanssa

EU-komissio on saanut mandaatin aloittaa vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa. Ranskan vaatimukset viivästyttivät EU-johtajien neuvotteluja, jotka saatiin päätökseen vasta myöhään yöllä.

Audiovisuaalinen ala jätettiin toistaiseksi mandaatin ulkopuolelle Ranskan toiveiden vuoksi. EU:n mukaan audiovisuaalinen ala voidaan kuitenkin sisällyttää vielä myöhemmin mandaattiin.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi ennen päätöstä, että Ranskan kanta perustuu enemmänkin tunteeseen ja sisäpolitiikkaan kuin järkiperusteisiin. Stubb korosti, että vapaakauppaneuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa ollaan vasta aloittamassa eikä ennalta rajaaminen ole viisasta. On suuri vaara, että myös USA alkaa suojella tiettyjä aloja karsimalla ne neuvotteluista, jos EU avaa pelin.

Vapaakauppasopimuksen aikaansaaminen Yhdysvaltojen kanssa olisi EU:n kauppasuhteiden jättihanke, jonka odotetaan tuovan suuria taloudellisia hyötyjä unionille. Sen uskotaan luovan muun muassa satojatuhansia uusia työpaikkoja.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme