Mainos

EU sallimassa geeniruuan

Euroopan Unioni on päästämässä geenimuunneltuja elintarvikkeita ja raaka-aineita rajojensa sisälle.

Geenimanipuloitujen raaka-aineiden ja elintarvikkeiden valvonnasta syntyi sopu EU:n ympäristöministereiden kokouksessa myöhään illalla. Päätös johtanee gmo-tuotteiden säänneltyyn pääsyyn EU:n markkinoille.

Tanskan ympäristöministerin Hans Christian Schmidtin mukaan nyt annetaan kuluttajille mahdollisuus itsenäisesti valita geenimuunneltuja aineksia sisältävien elintarvikkeiden ja ns. ei-geenimuunneltujen välillä.

Uudet säännöt velvoittavat esimerkiksi viljalasteja kuljettavia laivoja ilmoittamaan mikä osa lastista sisältää geenimuunneltua viljaa ja mikä ei.

EU on kieltänyt geenimuunneltujen perusraaka-aineiden tuonnin vuodesta 1999. Yhdysvallat on vastustanut kieltoa. Britannia ja Hollanti vastustivat ns. bulkkituonnissa tarkempia ilmoituksia geenimuunnelluista raaka-aineista, mutta jäivät vähemmistöön.

Geenimuunneltuihin tuotteisiin liittyvät säännökset siirtyvät tämän jälkeen europarlamentin käsittelyyn. Päätös voi tulla voimaan jäsenmaissa aikaisintaan vuoden 2003 kuluessa. Tällöin voidaan vähitellen aloittaa uudelleen lupakäsittely, jonka avulla EU:n markkinoille voidaan hyväksyä uusia, ihmisten ja eläinten terveydelle ja ympäristölle turvallisia gm-tuotteita.

Suomen ympäristöministerin Jouni Backmanin (sd.) mielestä asetusehdotus on kuluttajille turvallinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Asetuksella varmistetaan, että geenitekniikalla muunnettuja organismeja sisältävät tuotteet tai gmo:sta valmistetut elintarvikkeet ja rehut voitaisiin jäljittää kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa erityisten tunnistetietojen avulla.

Pakkauksiin tulee sitä varten merkinnät, joissa ilmoitetaan sisältääkö tuote gm-aineita. Koska geenimuunneltuja tuotteita voidaan jäljittää, on ne helppo vetää myös pois markkinoilta, jos ne osoittautuvat vaarallisiksi ihmisten tai eläinten terveydelle.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot