Mainos
Mainos

EU selvittää yhteisten turvatakuiden soveltumista hybridiuhkiin

Euroopan unioni selvittää, miten unionin yhteiset turvatakuut soveltuvat vakaviin hybridihyökkäyksiin. EU-komissio julkisti tänään suunnitelman, jonka tavoitteena on torjua paremmin hybridiuhkia.

EU:n keskinäisen avunannon lauseke eli yhteiset turvatakuut aktivoitiin ensimmäisen kerran Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranskan pyynnöstä.

– Lauseketta ei ole rakennettu hybridiuhkien kaltaisia tilanteita varten. Nyt EU-mailla on mahdollisuus arvioida, voidaanko sitä käyttää tähän tarkoitukseen, eräs EU-lähde sanoo STT:lle.

Komission lähtökohta on joustava, sillä lauseketta ei ole luotu jäämään vain paperille. EU-lähteen mukaan jäsenmaissa on erimielisyyksiä siitä, tuleeko turvatakuita soveltaa hybridihyökkäyksiin.

Hybridiuhat koskettavat selvimmin Venäjän naapurimaita sekä ilmeisen terroriuhan alla olevia maita, jotka ovat huolissaan jihadismista ja äärijärjestö Isisin propagandasta.

EU:n suunnitelmaan kuuluu yhteistyön lisääminen sotilasliitto Naton kanssa sekä EU-maiden välisen tiedonvaihdon edistäminen.

EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan hybridiuhat EU:n rajoilla ovat lisääntymässä. Niiden torjunta kuuluu pitkälti kansalliseen toimivaltaan.

EU:n rooli on auttaa jäsenmaita tehostamaan yhteistyötä esimerkiksi Venäjän tai Isisin propagandaan vastaamisessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme