Mainos
Mainos

EU tarjoaa Serbialle nopeaa paluuta yhteistyöneuvotteluihin

Laajentumiskomissaarin mukaan täysi yhteistyö Haagin kanssa on ehto sille, että yhteistyöneuvottelut voidaan saattaa päätökseen. Serbia ei ole vaatimuksista huolimatta saanut pidätetyksi sotarikoksista syytettyä serbikenraalia Ratko Mladicia.

Euroopan unioni tarjoaa Serbialle nopeaa paluuta yhteistyöneuvotteluihin. Laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan neuvottelut voidaan käynnistää uudelleen heti, kun Serbian uusi hallitus on vallassa ja se sitoutuu sotarikollisten entistä tehokkaampaan etsintään.

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica ja EU-myönteinen presidentti Boris Tadic sopivat uudesta hallituksesta viime viikon lopulla kuukausien neuvottelujen jälkeen.

Rehn piti uudistushenkisen hallituksen muodostamista tervetulleena. Hän kertoi tänään Brysselissä matkustavansa lähipäivinä Serbiaan tutustumaan tarkemmin hallitukseen ja sen ohjelmaan.

EU jäädytti yhteistyöneuvottelut Serbian kanssa viime vuonna, koska maa ei toiminut täydessä yhteistyössä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa. Maa ei ole saanut pidätetyksi sotarikoksista syytettyä Ratko Mladicia.

EU ei viime aikoina ole enää vaatinut täyttä yhteistyötä neuvottelujen jatkamiseksi. Yksi syy linjan pehmenemiseen voi olla se, että EU haluaa tarjota diplomaattisia houkuttimia Kosovon itsenäisyyttä vastustavalle Serbialle.

Rehnin mukaan täysi yhteistyö Haagin kanssa on kuitenkin ehto sille, että yhteistyöneuvottelut voidaan saattaa päätökseen. Vasta neuvottelujen jälkeen Serbialle voitaisiin edes periaatteessa tarjota EU:n jäsenehdokkuutta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme