Mainos
Mainos

EU vie Ranskan oikeuteen brittilihakiistassa

EU:n komissio on päättänyt aloittaa muodollisesti oikeustoimet Ranskaa vastaan, kertoi elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari David Byrne EU:n parlamentille.

Syynä on se, ettei Ranska ole poistanut brittilihan tuontikieltoa vaikka EU kumosi kiellon jo elokuun alussa. Byrnen mukaan Ranska ja Britannia ovat hyvin lähellä sopuratkaisua, mutta neuvottelut jatkuvat vielä muutamasta aukiolevasta kohdasta naudanlihakiistassa. Byrne uskoi, että ratkaisu voidaan saavuttaa lähipäivinä. Komissio päätti kuitenkin aloittaa muodollisesti oikeustoimet, koska takaraja sovintoon pääsylle oli tänään.

Osapuolten arvioitiin kykenevän sopimaan asiasta mahdollisesti muutamien päivien kuluessa. Britannia on vaatinut toistuvasti komissiolta toimia sen jälkeen, kun Ranska jatkoi brittilihan tuontikieltoa vaikka unionin tasolla brittiliha vapautettiin pannasta elokuun alusta. Nautojen ja naudanlihatuotteiden vientikielto määrättiin maaliskuussa 1996 Britannian hallituksen myönnettyä, että BSE-tartunnan saaneen naudanlihan syönti voi altistaa ihmisen Creutzfeld-Jakobin taudin tietylle muodolle. Ennen vientikieltoa Ranska oli EU:ssa brittilihan suurin tuoja.

Hemilä: Lihaa tullut Suomeen pieniä määriä

Suomen maatalousministeriltä Kalevi Hemilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, tuodaanko Suomeen brittilihaa. Hemilä sanoi, että Suomeen ei ole tuotu eläviä eläimiä. Hemilän mukaan Suomi kuitenkin noudattaa sopimuksia, ja maahamme on käytännössä mahdollista tuoda brittiläistä naudanlihaa.

-Määristä minulla ei ole tietoa. Ne ovat joka tapauksessa hyvin pieniä, Hemilä totesi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme