Mainos
Mainos

Euroopan ensimmäiset ihmiset söivät lapsia

Euroopan ensimmäiset ihmiset olivat kannibaaleja, joille maistui erityisesti lasten liha, kertovat espanjalaistutkijat. Tutkijat ovat käyneet läpi Atapuercan luolista Pohjois-Espanjassa löytyneiden nykyihmisten edeltäjien, Homo antecessorien jäänteitä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että Euroopan vanhimmat tunnetut ihmisensukulaiset harjoittivat kannibalismia yleisesti. Tutkijoiden mukaan ihmissyönti ei kuulunut kuitenkaan erityisiin rituaaleihin, vaan kannibalismia harjoitettiin puhtaasti ravitsemuksellisista syistä.

Atapuercan luolista on löytynyt runsaasti jäänteitä Homo antecessorien käyttämästä ravinnosta. Esi-ihmisten metsästämien eläinten kuten hevosten, vuohien ja sarvikuonojen luiden seasta on löytynyt paljon ihmisten luita.

- Näistä löydöistä on käynyt ilmi, että varhaiset ihmiset söivät yhtä hyvin toisiaan kuin muitakin eläimiä, kertoo tutkimusta johtava Jose Maria Bermudez de Castro.

Erityisesti nyky-ihmisten ravintona ovat olleet lapset ja puberteetti-ikäiset. Heidän luitaan on löytynyt eniten luolista löytyneistä luiden jäänteistä. Tutkijat arvelevat, että esi-ihmiset söivät pääosin kilpailijoidensa nuoria jälkeläisiä.

Unescon maailmanperintökohteeksi nimetystä Atapuercasta löydettiin 1980-luvulla 150 ihmisen esi-isälle kuuluvaa luurankoa. Luolista on löytynyt myös tämän jälkeen runsaasti ihmisfossiileja.

Homo antecessor -lajin jäännöksiä ei ole löydetty Afrikasta.

(MTV3- AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme