Mainos
Mainos

Euroopan ikääntyvä väestö uhkaa jäädä vaille hoitajia

Hoitoalan suppeat uranäkymät ja heikot työolot eivät houkuttele enää nuoria alalle. Hoitajapula uhkaakin Eurooppaa jo lähivuosina.

Euroopan ikääntyvä väestö uhkaa jäädä vaille hoitajia, ellei sosiaalialaa kehitetä kiireesti houkuttelevammaksi. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tekemän tutkimuksen mukaan alan suppeat uranäkymät ja heikot työolot eivät houkuttele enää nuoria alalle. Myös monet alalla työskentelevät vaihtavat työpaikkaa.

Kehittämissäätiön johtajan Jorma Karppisen mukaan ikääntyvän väestön ja työvoiman myötä Euroopan sosiaalisesta mallista on tullut haavoittuva.

Tutkimuksessa annetaan päättäjille opastusta, miten alan imagoa saadaan parannettua, palkkatasoa ja työoloja kohennettua sekä työntekijöiden pätevyyttä lisättyä. Myös maahanmuuttajia ja miehiä kaivataan alalle.

Raportissa etsitään lääkkeitä myös työntekijöiden varhaiseen uupumiseen. Tyytyväisyyttä työhön koko uran ajan voitaisiin lisätä työn ohessa tarjottavalla koulutuksella sekä mahdollisuudella pätevyyksien ja taitojen täydentämiseen. Näillä keinoilla voitaisiin houkutella alalla myös uusia tekijöitä.

Sosiaaliala tarjoaa Euroopassa työtä noin kymmenelle prosentille koko työvoimasta. Alan kehittämistä pohditaan Euroopan sosiaalialan työllisyyden tulevaisuutta käsitelleessä kokouksessa tänään ja huomenna Helsingissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme