Mainos
Mainos

Euroopan kesä kuumin 500 vuoteen

Euroopassa on viimeksi ollut vuonna 1757 yhtä kuuma kesä kuin tänä vuonna. Poikkeuksellinen lämpöaalto johtuu tutkijoiden mukaan ihmisen tuottamien kasvihuonekaasupäästöjen kiihdyttämästä ilmaston lämpenemisestä.

Euroopassa kesä oli tänä vuonna kuumin vähintään 500 vuoteen. Sveitsiläistutkimuksen mukaan kesä- ja elokuun välisen kauden keskilämpötila oli 19,5 astetta, mikä on kaksi astetta vuosien 1901-1995 keskiarvoa enemmän.

Ankarimman helleaallon kouriin joutuneilla alueilla Keski-Euroopassa ja Alpeilla ero normaaliin oli peräti viisi astetta.

Bernin yliopiston tutkijat uskovat, että hyvin poikkeuksellinen lämpöaalto johtuu ihmisen tuottamien kasvihuonekaasupäästöjen kiihdyttämästä ilmaston lämpenemisestä. Edellinen lähes yhtä kuuma kesä vietettiin vuonna 1757.

Euroopan suvet ovat kuumentuneet tutkimuksen mukaan 2,8 asteella 26 viime vuoden aikana. 1990-luku oli kaikkien aikojen hikisin. Etenkin heinä-elokuussa Eurooppaa kiusannut helleaalto surmasi tuhansia ihmisiä, sytytti laajoja metsä- ja maastopaloja sekä tuhosi viljasatoja.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme