Mainos
Mainos

Eurooppa haluaa oman avaruusaluksen

Eurooppalaiset haluavat oman, miehistön kuljettamiseen tarkoitetun avaruusaluksen. Suunnitelman miehitetystä avaruusaluksesta julkisti Euroopan ilmailu- ja avaruusyhtiö EADS.

Sen avaruusjaosto on suunnitellut version rahtialuksesta, joka voisi myös kuljettaa astronautteja.

Eurooppa ei tällä hetkellä omista omaa ihmisten kuljetukseen tarkoitettua alusta, vaan on riippuvainen Amerikasta ja Venäjästä.

Venäjän ja Euroopan avaruusjärjestöt ovat kuitenkin tehneet sopimuksen uudenlaisen avaruusaluksen rakentamisesta. Asiasta kertovat venäläiset avaruusviranomaiset.

Kuusipaikkaisella aluksella on tarkoitus matkata Kuuhun.

Uuden alustyypin testaus on tarkoitus aloittaa 2015. Matkaan alus on määrä laukaista ensimmäistä kertaa vuonna 2018 Vostotshnin avaruusasemalta Siperiasta, kertoo Roskosmosin edustaja Aleksandr Vorobjev.

Alus korvaisi venäläiset Sojuz-raketit, jotka nykyään kuljettavat suurimman osan kansanvälisen avaruusaseman ISS:n miehistöstä.

Euroopan Avaruusvirasto ESAn johtaja Jean-Jacques Dordain on säännöllisesti ilmaissut toiveensa Euroopan itsenäisyydestä myös siinä suhteessa, mitä tulee ihmisten lähettämiseen kiertoradalle. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon NASAn päällikkö Mike Griffin on niin ikään patistellut Eurooppaa rakentamaan oman miehistölle tarkoitetun avaruusaluksensa.

(MTV3-BBC)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme