Mainos
Mainos

Eurooppalainen sääsatelliitti matkaan ensi tiistaina

Kun MetOp pääsee radalleen, sen antamien tietojen perusteella on mahdollista tehdä aikaisempaa tarkempia sääennusteita.

Eurooppalainen sääsatelliitti MetOp laukaistaan avaruuteen ensi viikon tiistaina. Satelliitti lähtee matkaan Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta noin kello 19.30 Suomen aikaa.

MetOp on ensimmäinen eurooppalainen napa-alueita kiertävä sääsatelliitti. Sen lähtöpäivää on jouduttu siirtämään jo useita kertoja muun muassa teknisten ongelmien vuoksi.

Kun MetOp pääsee radalleen, sen antamien tietojen perusteella on mahdollista tehdä aikaisempaa tarkempia sääennusteita. Maapallon napojen kautta kulkeva satelliitti kiertää huomattavasti matalammalla ja antaa olennaisesti tarkempia tietoja kuin päiväntasaajan mukaisesti kiertävät satelliitit. Sääsatelliittien dataa voidaan käyttää myös muun muassa ilmakehän, ilmastonmuutoksen ja ilmanlaadun tutkimuksessa.

Satelliittia operoi eurooppalainen sääsatelliittijärjestö Eumetsat, jonka Suomen-edustaja on Ilmatieteen laitos. Satelliitti on kehitetty yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön Esan kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme