Mainos
Mainos

Euroopassa hurjia myrskylukemia – mistä epätavanomaiset tuulet johtuvat?

Keski- ja Pohjois-Euroopan kovat myrskytuulet ovat vuodenaikaan nähden epätavanomaisia.

Forecan päivystävän meteorologin Joanna Rinteen mukaan myrskyt ovat syntyneet vyöhykkeelle, joka sijaitsee lämpimämmän ja viileämmän ilmamassan välissä.

– Myrskyt eivät kuitenkaan liity ilmamassaukkosiin vaan Englannin ja Ranskan väliseen matalapaineen keskukseen. Tällaiset myrskylukemat ovat tyypillisempiä syksyllä ja talvisempina kuukausina, Rinne sanoo.

Pahimmin myrskysi viikonloppuna Hollannissa, mutta myös muun muassa Tanska, Ruotsi ja Suomi saivat osansa kovista sateista ja tuulista.

– Hollannissa voimakkaimmat keskituulet olivat 30 metriä sekunnissa ja voimakkain puuska 33–34 metriä sekunnissa. Tällaisia lukemia mitataan hirmumyrskyissä, Rinne kertoo.

Tällä viikolla myrskylukemia tuskin mitataan, mutta sateita on luvassa. Syynä on laaja matalapaineen keskus, joka on Brittein saarten ja Fennosskandinavian päällä.

Ensi viikolla jopa Suomeen virtaa kuivempaa ilmaa.

–  Odotetaan kuitenkin vielä maltilla, ennusteet voivat yhä muuttua, Rinne muistuttaa.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme