Mainos
Mainos

Euroväärennösten määrä rajussa kasvussa

Väärennettyjen eurosetelien määrä oli tämän vuoden alkupuoliskolla lähes 60 prosenttia suurempi kuin viime vuoden jälkipuoliskolla. EKP:n mukaan väärennösten määrä on kuitenkin pieni verrattuna seteleiden määrään.

Euroopan keskuspankin mukaan vuoden alkupuoliskolla käytöstä poistettiin kaikkiaan 230 534 väärennettyä euroseteliä, kun viime vuoden jälkipuoliskolla väärennettyjä seteleitä poistettiin kierrosta 145 153.

Eniten vuoden alkupuolella tavattiin väärennettyjä 50 euron seteleitä, joita oli 66 prosenttia kaikista väärennöksistä. Myös 20 euron seteleitä väärennettiin runsaasti.

EKP:n mukaan väärennösten määrä nopea kasvu ei ole tullut yllätyksenä, vaan ilmiötä osattiin odottaakin. Keskuspankin mukaan väärennösten määrä on edelleen hyvin pieni, kun otetaan huomioon, että kierrossa on kahdeksan miljoonaa aitoa seteliä.

EKP kehottaa suurta yleisöä silti jatkuvaan valppauteen väärennösten varalta. EKP:n mukaan väärennösten määrän kasvu on alkanut viime kuukausina laantua poliisin onnistuneen toiminnan ansiosta.

Keskuspankki on perustanut seteliväärennösten analysointia varten tutkimuskeskuksen ja toimii väärennöksiä vastaan yhteistyössä muun muassa Interpolin kanssa. EKP:n tänään julkistamat luvut pitävät sisällään sekä euroalueelta että sen ulkopuolelta löydetyt väärennökset. Väärennettyjen kolikoiden määrä on pysynyt alhaisena.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme