Mainos
Mainos

Everstiluutnantti Alakurtista: Useita satoja venäläissotilaita

Venäjä haluaa testata hiljattain uudelleen perustetun Alakurtin prikaatin valmiutta ja kykyä osana pohjoisen laivastonsa suurta sotaharjoitusta, arvelee everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Forsström arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että Alakurtin 80. moottoroitu jalkaväkiprikaati on siirretty harjoituksessa jonnekin päin Kuolan niemimaata.

– Prikaatilla on kalustona todennäköisesti muun muassa telaketjuajoneuvoja, joilla se pystyy liikkumaan lumessa ja soilla niin kesäisin kuin talvisinkin, sanoo Forsström.

Everstiluutnantti arvelee, että venäläissotilaiden määrä Alakurtissa voi vaihdella rajustikin, mutta Venäjä on puhunut noin 600-700 sotilaasta. Yleensä prikaatin vahvuus on noin tuhannen luokkaa.

– Kovin tarkkaan en osaa sanoa, kuinka paljon siellä on tällä hetkellä sotilaita, mutta varmasti puhutaan useista sadoista, pohtii Forsström.

Alakurtin prikaati on Forsströmin käsityksen mukaan Venäjän pohjoisen laivaston yksikkö ja alistettu laivastolle.

– Kyseisen laivaston vastuulla on koko Venäjän pohjoisen sivusta Pohjoisnavan suuntaan.

Venäjän painopisteet ovat muuttuneet viime vuosina nimenomaan pohjoisen suuntaan ja pohjoiselle Jäämerelle, koska alueen arvellaan kätkevän merkittäviä määriä luonnonvaroja.

Alakurtti avattiin taloudellisista syistä?

Lähellä Suomen rajaa sijaitsevan Alakurtin jo vuonna 2009 suljetun varuskunnan uudelleenavaamisen Forsström arvioi olevan lähinnä taloudellinen ratkaisu Venäjältä.

– Alakurtin varuskunta on todennäköisesti ollut edullisempaa remontoida kuin rakentaa pohjoiselle alueelle uusi varuskunta. Alakurtin varuskunta on ollut nähtävästi vielä korjauskelpoinen ja siksi sinne sijoitettiin joukkoja.

Venäjän pohjoisen laivaston ja laskuvarjojoukkojen alkuviikolla käynnistyneitä sotaharjoituksia Jäämerellä everstiluutnantti ei pidä tavallisesta poikkeavana.

– Kyseessä ovat tyypilliset harjoitukset, joita Venäjä on nyt parin vuoden aikana harrastanut. Koska nämä Alakurtin joukot on juuri hiljalleen perustettu, niin siksi niiden valmiutta ja kykyä testaillaan. Venäjällä järjestetään jokseenkin säännönmukaisesti harjoituksia eri puolilla maata. Nyt on vuorossa pohjoinen suunta ja siihen liittyy myöskin Alakurtti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme