Mainos
Mainos

Ex-poliisien jengit ottavat haltuunsa Rion slummeja

Entisistä poliiseista koostuvat rikollisjengit ovat lisääntyneet Rio de Janeiron slummeissa viime vuosina. Rion yliopiston ja Oswald Cruz Foundationin tekemän tutkimuksen mukaan muun muassa entisistä poliiseista, vanginvartioista ja palomiehistä koostuvat puolisotilaalliset ryhmittymät hallitsevat jo liki puolta Rion slummeista. Joukkioiden määrä kolminkertaistui vuosien 2005 ja 2010 välillä.

Kyseiset jengit ovat syrjäyttäneet paikalliset huumejengit ja pyörittävät nyt omia liiketoimiaan, muun muassa yksityisiä turva- ja liikennepalveluita sekä kaapelitelevision myyntiä.

– Vuonna 2009 puolisotilaalliset ryhmittymät olivat slummeissa merkittävämpiä kuin (suurin rikollisryhmittymä) Red Command, sanoo antropologi Alba Zaluar.

Rion poliisi on viime vuosina pyrkinyt "rauhoittamaan" slummeja taatakseen turvallisuuden ensi vuoden jalkapallon MM-kilpailuissa ja kesän 2016 olympialaisissa. Puhdistusten kohteena ovat olleet erityisesti Rion eteläisten turistialueiden favelat. Poliisia on myös puhdistettu sisältä päin, mikä on tarkoittanut lähtöpasseja yli 1500 korruptoituneelle poliisille.

Tutkimuksen mukaan vajaa viidesosa Rion tuhannesta slummista on jo saatu poliisin hallintaan, mutta huumejengit hallitsevat edelleen niistä yli kolmasosaa. Oman osansa ovat ottaneet entisten poliisien johtamat rikollisryhmät.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme