Mainos
Mainos

Ex-suurlähettiläs USA:n väittelystä: Edes kovat Trump-fanit eivät katso vaalilausuntoa hyvällä

Entinen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari arvioi aamun Huomenta Suomessa, että republikaanien ehdokas Donald Trumpin lupauksen presidentinvaalien alla purevat sikäli, että syyllinen ongelmiin täytyy löytää muualta.  

Trump on toistuvasti kritisoinut vapaakauppasopimuksia ja halpatyövoimaa Kiinassa ja muualla. Tämä vetoaa äänestäjiin, arvioi Valtasaari. Valtasaari työskenteli suurlähettiläänä Yhdysvalloissa 11 vuotta kahdessa jaksossa.

– Se ei kuitenkaan ole Trump-juttu ollenkaan. On muistettava, että valkoinen keskiluokka, josta tulee pian valkoinen vähemmistö, niin se osa sitä väkeä, jolla menee nytkin huonosti, heillä on mennyt huonosti yhden sukupolven ajan. Tässä jaossa he ovat hävinneet. Amerikka perustuu toivolle ja perustuslaki oikeuttaa onnen tavoitteluun. Se visio on nyt kadonnut ja se on Trump.

Valtasaari muistuttaa, että tilanne on kuitenkin pysyvä, ja se ei presidentin valinnasta muutu. Se voi tuoda kuitenkin muutoksia muille maille, koska Yhdysvallat voi jatkossa olla hieman vaikeampi kauppakumppani.

– Tuotantoketjut ovat kansainvälisiä. Se on realiteetti, joka pitäisi jotenkin manageroida. Trumpin puheista on havaittavissa, että hän aikoo neuvotella uusiksi kauppasopimuksia, mutta millä sitä hyvinvointia kasvatetaan, jollei globalisaatiolla?

Valtasaari ei usko vaalien olevan masinoitu

Trump ja Hillary Clinton väittelivät puolitoista tuntia Nevadan Las Vegasissa varhain aamulla Suomen aikaa. Tämä oli kaksikon kolmas televisioitu vaalidebatti. 

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden viimeisen vaaliväittelyn hätkähdyttävin hetki koettiin, kun Donald Trump ei suostunut lupaamaan, että hän kunnioittaa vaalitulosta.


Valtasaaren mukaan edes Trumpin kovat kannattajat tuskin tulevat lausuntoa katsomaan hyvällä.

– Ennen vaaleja voi tietenkin sanoa, että vaalit on järjestetty, mutta sitten kun se päätös tulee. Sitten kun ihmiset menevät sitä oikeuttaan käyttämään, niin ei heidän äänensä ole jokainen erikseen hoidettu. Ei varmasti ole.

Katso aamun Huomenta Suomen keskustelu artikkelin yläpuolelta. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme