Mainos
Mainos

Ex-tiedustelu-upseeri lehdelle: Venäjä havitteli Snowdenia jo 2007

Tietovuotaja Edward Snowden oli Venäjän vakoojien mielenkiinnon kohteena jo vuonna 2007, kertoo Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n entinen majuri brittiläiselle Sunday People -lehdelle.Boris Karpitshkovin mukaan venäläisvakoojat arvelivat tuolloin Snowdenin olevan valmis loikkaamaan.

Ex-agentin mukaan tiedusteluviranomaisilla oli aikomuksena rekrytoida Snowden, joka ylläpiti CIA:n tietokoneverkon suojausta Genevessä Sveitsissä. Venäjä ryhtyi kuitenkin toimiin vasta viime vuonna, kun Snowden oli lähdössä Hongkongista ensimmäisten tietovuotojen jälkeen. Karpitshkovin mukaan diplomaatteina esiintyneet tiedustelupalvelun työntekijät saivat Snowdenin vakuuttumaan, että presidentti Vladimir Putinin Venäjä olisi paras turvapaikka.

– Se oli temppu, johon hän lankesi. Nyt venäläiset ottavat talteen kaiken tiedon, jota hänellä on.

Karpitshkov asuu nykyisin perheensä kanssa maanpaossa Englannissa, koska riitaantui eläkkeelle halutessaan esimiestensä kanssa. Hän sanoo, että hänellä on yhä kontakteja Venäjän tiedustelupalveluun.

Karpitshkovin mukaan Venäjä haluaa tietää Snowdenilta erityisesti, miten Yhdysvallat ja Englanti salaavat ja purkavat salaista tietoa.

– Venäjä suunnittelee pitävänsä Snowdenin seuraavat kolme vuotta. Hän asuu Moskovan esikaupunkialueella, jota turvallisuuspalvelu FSB hallitsee. Hänen asunnossaan on paljon hälyttimiä, jotta hänelle ei pääse tapahtumaan mitään. Hän tapaa FSB:n työntekijöitä kahdesti viikossa runsaan ruoan ja juoman parissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme