Mainos

Floridan ääntenlaskukiista korkeimpaan oikeuteen

Sekä republikaanit että demokraatit haluavat Floridan korkeimman oikeuden ottavan kantaa Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskusta syntyneeseen kiistaan. Myös Georgian osavaltiossa Atlantassa toimiva liittovaltion vetoomustuomioistuin ilmoitti, että se ottaa käsittelyyn republikaanisen puolueen vaatimuksen, jonka mukaan äänten käsinlaskenta olisi lopetettava Floridassa.

Floridan ääniä lasketaan yhä

Floridan ylin vaaliviranomainen, republikaaneihin kuuluva Katherine Harris pyysi korkeinta oikeutta keskeyttämään äänten käsinlaskennan kolmessa piirikunnassa. Myös demokraatit kertoivat jättävänsä Floridan korkeimpaan oikeuteen oman kanteensa, jossa pyydetään oikeutta ratkaisemaan tarkistuslaskentaan liittyvät kiistat nopeasti.

Demokraatit myös syyttivät Harrisia yrityksistä hidastaa ääntenlaskua. Republikaaniehdokas George W. Bush yhtyi Harrisin esittämään anomukseen laskennan keskeyttämisestä. Palm Peachin piirikunnassa vaaliviranomaiset puolestaan kääntyivät korkeimman oikeuden puoleen pyytäen ohjeita siihen, voidaanko piirikunnan äänet laskea käsin uudelleen.

Ääntenlaskennan takaraja umpeutui keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Vahvistettujen tulosten mukaan Bush johtaa osavaltiossa demokraattien ehdokkaaseen Al Goreen nähden 300 äänellä. Bushilla on Floridassa 2910492 ääntä ja Gorella 2910192 ääntä.

Harrisin mukaan ääntenlasku on lopetettava siksi, kunnes oikeusistuimet ovat lopullisesti päättäneet, voiko virallisia tuloksia enää muuttaa. Harrisin pyyntö koski Miami-Daden, Browardin ja Palm Beachin piirikuntia. Hän esitti myös, että Floridan korkeimman oikeuden pitäisi käsitellä kaikki vaaleja koskevat oikeusjutut.

Demokraatit ovat toivoneet, että äänten tarkistaminen vielä kerran käsin voisi tehdä Al Goresta Yhdysvaltain uuden presidentin. Floridassa eniten ääniä keräävä ehdokas saa osavaltiosta ratkaisevat 25 valitsijamiestä.

Floridan lopulliseen vaalitulokseen vaikuttavat joka tapauksessa ulkomailla asuvien postiäänet, joiden on oltava perillä viimeistään perjantaina. Nämä äänet ovat perinteisesti suosineet republikaaneja. Aiemmin on uskottu, että osavaltion vaalitulos on vihdoin selvillä lauantaina. Tänään esitettyjen arvelujen mukaan tämäkin aikaraja alkaa vaikuttaa epärealistiselta.

Broward päätti laskea, Palm Beach lykkäsi

Floridan Palm Beach lykkäsi piirikunnan noin puolen miljoonan äänen laskemista käsin. Laskemisen oli määrä alkaa alkuiltapäivästä Suomen aikaa, mutta viranomaiset halusivat ensin tuomarin kannan siihen, miten suhtautua epäselviin äänestyslippuihin.

Osassa Palm Beachin äänestyslipuista rei'ityslaite ei ole tehnyt kunnon reikää paperiin. Osavaltion tuomari ilmoitti myöhemmin keskiviikkona, että paikalliset vaaliviranomaiset voivat itse ratkaista, mitkä lipukkeet ovat hyväksyttäviä. Browardin piirikunnan vaaliviranomaiset puolestaan päättivät laskea käsin uudelleen yli puoli miljoonaa presidentinvaaleissa annettua ääntä.

Vaalilautakunta äänesti 2-1 tarkistuslaskennan puolesta. Ensimmäisessä laskennassa Gore oli piirikunnassa selvässä johdossa, ja tarkistuslaskennan uskotaan tuovan hänelle lisää ääniä.

Gore tiukoilla Iowassa

Myös Iowan republikaanit pohtivat myöhään eilen, tulisiko osavaltion äänet tarkistaa. Varapresidentti Gore sai viikko sitten osavaltion seitsemän valitsijamiestä taakseen runsaan 5 000 äänen erolla. Osavaltiossa annettiin 1,3 miljoonaa ääntä.

Kun useat osavaltion piirikunnat ilmoittivat tiistaina tarkistetun tuloksensa, oli Goren johto kutistunut alle 4 000 ääneen. Iowan republikaanien puheenjohtaja Kayne Robinson sanoi, että puolue päättää vielä, haetaanko lupaa tarkistuslaskentaan.

Mustat kritisoivat Floridan vaalia

Mustien lakimiehien yhteenliittymä puolestaan ilmoitti, että se aikoo pyytää Yhdysvaltain oikeusministeriä Janet Renoa tutkimaan tiedot, joiden mukaan mustia äänestäjiä syrjittiin joillakin Floridan osavaltion alueilla, eivätkä he päässeet äänestämään.

(STT-Reuters-AFP-AP-DPA)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot