Mainos
Mainos

Franciscuksen ensimmäinen vuosi paavina: Kieltäytyi luksusasunnosta

Viime viikolla tuli kuluneeksi vuosi Paavi Franciscuksen virkaanastujaisista. Franciscus aloitti vallankumouksen katolisessa kirkossa vaatimattomalla elämäntavallaan ja muita paaveja vapaamielisemmillä kannanotoillaan.

Hän ilmoitti heti alussa haluavansa köyhän kirkon ja näytti itse esimerkkiä: Franciscus kieltäytyi kantamasta kultaista ristiä, eikä myöskään suostunut muuttamaan paavin isoon luksusasuntoon. 

Matkoilla Franciscus kantaa itse salkkuaan ja käyttää Pyhän istuimen diplomaattipassin sijaan vanhaa argentiinalaista passiaan. Kaikki tämä on pöyristyttänyt konservatiivisia piirejä, joiden mukaan Franciscuksen teot loukkaavat paavin arvovaltaa.

Lukuisia faneja

La Repubblica -lehden mukaan Franciscusta on käynyt vuoden aikana kuuntelemassa noin seitsemän miljoonaa ihmistä. Se on kolme miljoonaa enemmän kuin edellisen paavi Benedictus XVI:n ensimmäisenä vuotena.

Paavi Franciscus on aktiivinen myös Twitterissä, jossa hänellä on 12 miljoonaa seuraajaa. 

Franciscus on saanut lisäksi oman fanilehtensä. Il mio Papa- eli Minun paavini -lehti ilmestyy kerran viikossa ja se sisältää muun muassa tapahtumakalenterin, lukijoiden kirjeitä ja paavia esittävän julisteen.

Paavi saanut myös kritiikkiä

Kuluneen vuoden aikana paavi on esimerkiksi lisännyt Vatikaanin taloudenhoidon läpinäkyvyyttä nimittämällä komission selvittämään Vatikaanin pankin toimintaa.

Pitämissään puheissa Franciscus on ottanut aiempia paaveja sallivamman linjan homoja, ateisteja ja uudelleen naimisiin menneitä kohtaan. Samalla hän on arvostellut maailmaa, jossa rahaa palvotaan jumalana ja papit ja nunnat ajavat luksusautoilla.

Franciscus on saanut kuluneen vuoden aikana myös kritiikkiä liittyen hänen toimiinsa Argentiinan sotilasdiktatuurin aikana. Kohu tuntuu kuitenkin jääneen taakse ja italialaiset tiedotusvälineet ovat viime aikoina ylistäneet paavia kilpaa.

Ensimmäisen vuosipäivänsä paavi Franciscus vietti Rooman lähellä Aricciassa, jonne hän vetäytyi paastonajan retriittiin yhdessä Rooman kuuriaan kuuluvien kardinaalien ja piispojen kanssa. Tyylinsä mukaisesti paavi matkusti sinne bussilla, ilman sihteereitä tai avustajia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme