Mainos
Mainos

Fysiikan Nobel maailman kestävimmän materiaalin tutkijoille

Fysiikan Nobel-palkinto on myönnetty venäläissyntyisille Andre Geimille ja Konstantin Novoseloville. Palkinto tuli hiiliatomeista koostuvan grafeenin, maailman ohuimman ja kovimman materiaalin löytämisestä ja tutkimisesta.

Grafeenilla uskotaan olevan jatkossa suuri merkitys esimerkiksi elektroniikan uusissa läpimurroissa. Pyrkimyksenä on muun muassa kehittää sen avulla huippunopeita transistoreita.

Geimin johtama ryhmä tutki hiilen esiintymismuotoa grafiittia, jota löytyy myös lyijykynän kärjestä. Tutkijat onnistuivat teipin avulla saamaan grafiitista vain yhden atomikerroksen paksuisia levyjä grafeeneja.

Molemmat tutkijat työskentelevät Britanniassa Manchesterin yliopistossa. Nobelin saajiksi he ovat nuoria: Novoselov on vain 36-vuotias, Geim 51. Geimilla on Hollannin kansalaisuus, Novoselovilla Venäjän ja Britannian.

Palkinnon arvo on kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat miljoona euroa.

(MTV3 - STT - Reuters - TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme