Mainos
Mainos

G20-kokouksen valmistelut käyvät kuumana – asuuko Putin tässä lukaalissa?

Turkissa Belekin ja Antalyan välinen seutu on jo jonkin aikaa ollut yksi iso rakennustyömaa.

Syynä tähän on marraskuun puolivälissä pidettävä G20-kokous, johon osallistuu päämiehiä 19:sta maailman rikkaimmasta valtiosta. Lisäksi mukana ovat Euroopan neuvoston ja EU-komission edustajat.

Kokoukseen kutsutaan lisäksi vieraita ryhmän ulkopuolelta. Tänä vuonna kutsun on saanut ainakin yksi varsin kiistelty henkilö, Zimbabwea yksinvaltaisesti vuosikymmeniä johtanut presidentti Robert Mugabe.

Belekin lomakeitaassa on yli 40 viiden tähden loistohotellia, joista reilut 30 on varattu arvovieraille ja heidän delegaatioilleen.

Pelkästään Yhdysvalloista kokoukseen osallistuu noin tuhannen hengen ryhmä. Vaikka kokouksen järjestäminen on Turkin ulkoministeriön vastuulla, Antalyan kuvernööri Muammer Turkerin mukaan jokainen delegaatio maksaa kulunsa itse.

Sesonkihinnoilla parhaimmista tiloista joutuu pulittamaan jopa 15 000 euroa yhdeltä yöltä.

Alueelle ei ole asiaa ulkopuolisilla. Sadoissa tienvarsille asennetuissa turvakameroissa on kasvo- ja rekisteriotetunnistimet.

Käytännössä koko lomakaupunki suljetaan pariksi päiväksi kaikilta, joilla ei ole asianmukaista kulkulupaa. Myös ilmatila suljetaan.

Putinin "palatsi" puhuttaa

Paikallisten tietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on saamassa oman "palatsin" G20-kokoukseen. Putinia ja hänen delegaatiotaan varten kerrotaan olevan hulppea rakennus, joka nousee keskelle peltoa Turkin Belekissä. 

Viikon lomamatkalta Belekistä palanneen Pirkko Siivolan mukaan Antalyassa on yleisesti tiedossa se, että yltiöupea huvila tulee nimenomaan Putinin käyttöön.

– Kaikki, matkanjärjestäjät mukaanlukien, puhuivat siitä että rakennus on tehty Putinin "määräysten" tai "toiveiden" mukaan.

Luksuslukaalia varten on paiskittu töitä yötä päivää nyt jo vuosi. Rakennus on tehty pellolle ja se muistuttaa "linnaa" pylväineen ja patsaineen. Marmorissa ei ole säästelty.

MTV Uutiset ei saanut vahvistusta sille, onko kyseessä todella Putinin asuinpaikka kokouksen aikana, mutta myös muiden paikallisten mukaan kyseessä olisi Venäjän delegaation majoituspaikka. Sitä ei tosin heidän mukaansa olla rakentamassa pelkästään Putinille vaan ylipäätään matkailukäyttöön.

Viime hetken valmistelujen yhteydessä palatsi vielä ympäröidään tekonurmella sekä kokonaisuuteen sopivilla puilla ja pensailla.

– Viikko sitten Belekiin mennessämme rakennuksen ympärillä oli aita. Nyt paluumatkalla se oli otettu alas ja näimme koko komeuden, Siivola kertoo.

Lauantaiaamuna lomakohteesta Suomeen palanneen Siivola kertoo, että ihmisiä oli pilvin pimein rakentamassa uusia kulkureittejä.

– Tienvarretkin olivat täynnä mummoja istuttamassa kukkia ja kitkemässä kasveja.

Turistit ohjattiin kiertoteille, koska moottoritien päällystys- ja koristelutyöt olivat kesken.

Samalle pellolle on Siivolan sekä paikallislähteiden mukaan tulossa myös "Disneyland-tyyppinen" huvipuisto.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme