Mainos
Mainos

G20-maat hyväksyivät julkilausuman – Yhdysvaltojen ilmastolinjaus otetaan tiedoksi

G20-maiden huippukokous on hyväksynyt loppujulkilausumansa yksimielisesti. Erimielisyys ilmastopolitiikasta on ratkaisu sillä, että tekstissä todetaan Yhdysvaltojen irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta. Muut 19 maata ilmoittavat pitävänsä kiinni sitoumuksistaan ja katsovansa, ettei Pariisin sopimusta voi perua.

Tekstin muotoilu osoittautui vaikeaksi. Yhdysvallat vaati aamulla lisäystä fossiilisten polttoaineiden "puhtaasta ja tehokkaasta käytöstä", missä nähtiin viittaus kaasun viennin kasvattamiseen.

Tekstissä käsitellään ilmastokysymysten lisäksi muun muassa kauppapolitiikkaa, taloutta ja teräksen ylituotantoa. Muut maat joutuivat kauppapolitiikkaa koskevassa kohdassa hyväksymään Yhdysvaltojen vaatiman muotoilun, että mailla on "oikeus suojella markkinoitaan laillisilla puolustuskeinoilla".

Liittokansleri Angela Merkel totesi tiedotustilaisuudessaan, että tiedossa oli jo ennalta, että yhteisen linjan löytäminen olisi vaikeaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme