Mainos
Mainos

Gallup-luvut Putinin kannatuksesta hurjalla tasolla - taustalla Syyria

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kannatus on ainakin kahden eri tutkimuslaitoksen mukaan korkeampi kuin koskaan.

Kremliä lähellä oleva VTsIOM -tutkimuslaitos sanoo lokakuun tutkimuksessaan, että Putinin kannatus on noussut huikeaan 89,9 prosenttiin eli noussut entisestään heinäkuun 89,1. prosentista.

Tutkimuksen huikeita lukuja on jo ehditty länsimaissa epäillä vääristyneiksi etenkin kun tutkimuslaitos on valtioon linkitetty. Silti myös Kremlistä irrallinen Levada-tutkimuskeskus on antanut alkusyksyllä varsin samansuuntaisia numeroita. Elokuussa julkaistussa mielipidemittauksessa Levadan antama kannatusarvio oli 83 prosenttia. 

Syyrian sotaan on Venäjällä suhtauduttu ristiriitaisesti, mutta ainakin mikäli näihin mittauksiin on luottamista, tilanne näyttäisi lähinnä pönkittävän presidentin asemaa. 

– Jos Syyrian sotaa ei olisi, se pitäisi keksiä. Siellä on kaikki mitä Moskova tarvitsee: absoluuttinen paha Isiksen hahmossa, Syyrian presidentti Bashar al-Assad, jota ainakin hän itse ja Moskova pitävät maan laillisena johtajana sekä sekava tilanne jossa länsi tukee Assadin vastaisia ryhmiä ja näin pelaa Isiksen pussiin, kuvailee venäläinen toimittaja ja poliittinen analyytikko Ivan Suhov Moscow Times -lehdessä. 

Venäjän intresseissä on myös sotilastukikohta Välimerelle ja vaikutusvallan lisääntyminen Lähi-itään. Kotimarkkinoille puolestaan halutaan osoittaa, että sotilasmenestystä tulee edelleen, vaikka Ukrainan sota onkin jäätynyt pattitilanteeseen. 


Putinin kannatuksesta ja Syyriasta keskusteltiin myös Enbuske360-ohjelmassa Huomenta Suomessa. Mukana keskusteluissa juontaja Tuomas Enbuske, Venäjä-erikoistoimittaja Mirja Sipinen sekä elokuvaohjaaja Lauri Törhönen

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme