Mainos
Mainos

Geenimuunnellusta ruuasta väännetään tänään kättä EU:ssa

EU-maiden maatalousministerit keskustelevat tänään Brysselissä geenimuunnelluista kasveista. EU-komissio esittää, että jäsenmaat saisivat itse jatkossa päättää, haluavatko ne sallia geenimuunneltujen kasvien viljelyn alueellaan.

Komission GMO-viljelyä koskeva esitys on harvinaistakin harvinaisempi: se palauttaisi päätösvaltaa Brysselistä takaisin jäsenmaihin. Suomelle esitys on mieluinen, kertoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

- Tämä on hallitukselle antaman EU-selonteon mukainen. Silloinhan hallitus linjasi ja eduskunta hyväksyi sen, että jäsenmaille pitäisi antaa päätösvalta. Mailla pitäisi olla oikeus päättää esimerkiksi siitä, missä osassa maata mahdollisesti viljellään GMO:ta ja missä ei.

Anttila: Kuluttajilla viime käden valta

EU-mailla on hyvin erilaiset näkemykset GMO:sta. Kiistojen vuoksi EU on päässyt toistaiseksi sopuun vain muutaman kasvin, kuten GMO-maissin, viljelyn sallimisesta. Komissio toivoo, että uusia GMO-kasveja hyväksyttäisin jatkossa nopeammin, jos jäsenmaat saavat ensin oikeuden evätä vilelyn omalla maaperällään.

- Suomessa tämän asian ratkaisevat viime kädessä kuluttajat. Jos kuluttaja haluaa GMO-vapaata ruokaa, sitä meidän pitää heille tuottaa, Anttila sanoo.

EU:n puitteissa asiasta on edessä pitkä ja kova vääntö. Epäselvää on esimerkiksi se, millaisia perusteluja jäsenmailla pitäisi olla GMO-kiellolle.

Suomessa ei viljellä GMO-kasveja toisin kuin esimerkiksi Espanjassa ja Ruotsissa.

Katso Anne Sjöholmin juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme