Mainos
Mainos

Genesis-kapselin aineistoa säilynyt

Genesis-luotaimen keräämän tutkimusaineiston pelättiin tuohoutuneen, koska sen kapselin laskeutuminen Maahan epäonnistui.

Genesis-luotaimen kapseli saapuu Maahan.

Keskiviikkona maahan holtittomasti palanneen Genesis-avaruusluotaimen tutkimusaineistosta suuri osa on yllättäen säilynyt käyttökelpoisena.

-Meidän pitäisi kyetä toteuttaman suurin osa, ellei jopa kaikki tieteelliset tavoitteemme, hankkeessa mukana oleva tiedemies Roger Wiens on kertonut.

Genesin-kapselin piti leijua maanpintaa kohti laskuvarjojen hidastamana, jolloin helikopterilentäjät olisivat siepanneet sen talteen ennen osumista maahan. Hidastetunkin törmäyksen pelättiin vaurioittavan tieteellistä aineistoa. Kapselin laskuvarjot eivät kuitenkaan auenneet, ja se syöksyi syvälle autiomaan hiekkaan.

Hopeanvärisessä, kiekon muotoisessa kapselissa oli lastina "tähtipölyä" eli aurinkotuulesta kerättyjä hiukkasia. Hiukkasten avulla tutkijoiden oli määrä kerätä tietoa auringon muodostumisesta ja rakenteesta.

Hiukkaset olisivat olleet ensimmäinen avaruudesta maahan tuotu aines sitten 1970-luvulla kerättyjen kuukivien.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme