Mainos
Mainos

Greenpeacen suomalaisaktivisti kahden kuukauden tutkintavankeuteen

Greenpeacen suomalaisaktivisti Sini Saarela on määrätty Murmanskissa kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen siksi ajaksi, kun Venäjän viranomaiset tutkivat järjestön aktivistien toimintaa.

Öljynporausta Jäämerellä vastustaneita aktivisteja epäillään merirosvouksesta ja rikollisesta toiminnasta.

Syyttäjän mukaan Saarela piti määrätä vankeuteen, jotta tämä ei hävittäisi todisteita ja jatkaisi rikollista toimintaa.

Oikeus katsoi perustelut riittäviksi ja hylkäsi myös puolustuksen esityksen Saarelan vapauttamisesta miljoonan ruplan (noin 30 000 euroa) takuita vastaan.

Saarelan tutkintavankeus kestää 24. marraskuuta asti. Hänellä on muutama päivä aikaa valittaa tuomiosta.

Aiemmin päivällä oikeus tuomitsi toisen aktivistin, Dmitri Litvinovin myös kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Viranomaisilta kyseenalaista toimintaa

Puolustus syytti viranomaisten toimintaa laittomaksi. Venäjän merivartiosto otti kiinni Gazpromin öljynporauslautalle kiivenneen Saarelan 18. syyskuuta. Seuraavana päivänä maan viranomaiset ottivat haltuunsa Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen.

– Merivartioston jäsenet ottivat minut laivalleen, takavarikoivat tavarani ja eristivät minut, Saarela kertoi puolustuksen kuulustelussa.

– En voinut puhua kuin rannikkovartioston jäsenille, jotka eivät puhuneet kunnolla englantia. Minulla ei ollut mitään tietoa, mitä tapahtuu eikä mahdollisuutta ottaa yhteyttä keneenkään.

Puolustuksen mukaan Saarelalta evättiin myös pidätyksen jälkeen oikeus asianajajaan.

– Minut tuotiin tiistaina 24. päivä kuulusteluihin. Pyysin mahdollisuutta asianajajaan ja annoin nimet, mutta minulle sanottiin, että nyt ei sellaista tarvita.

Esillä oli myös Saarelan terveydentila: aktivisti sairastaa kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen vajaatoimintaa, joiden hoitoon tarvittavat lääkkeet loppuvat häneltä tämän päivän jälkeen.

Saarela vietiin eilen ambulanssilla sairaalaan, mutta hänet laskettiin sieltä tutkimusten jälkeen pian pois.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme