Mainos
Mainos

Guamin asukkaita ohjeistetaan jo ydiniskun varalta

"Selvitä mahdolliset betonisuojat kotisi, työpaikkasi tai koulusi lähellä. Älä katso leimahdusta tai tulipalloa - saatat sokeutua. Makaa matalana ja peitä pääsi." Näin neuvovat Guamin saaren viranomaiset asukkaita, mitä tehdä mahdollisen ydiniskun tapahtuessa, kertoo CNN.

Kukaan ei tiedä, kuinka lähellä tai kaukana mahdollinen isku on, mutta Guamin viranomaiset eivät ole jättäneet saaren asukkaita pimentoon. Kaksisivuinen ohjelista on julkaistu sekä sosiaalisessa mediassa että viranomaisten nettisivulla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkanut tänään sanallista ärhentelyään Pohjois-Koreaa vastaan. Hänen mukaansa sotilaallinen vaihtoehto Pohjois-Korean varalle on nyt valmiina. Trump kirjoitti Twitterissä, että sotilastoimet on "ladattu ja varmistettu".

Trump tviittasi kuitenkin toivovansa, että Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-un valitsee toisen tien.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA vastasi Trumpin tviitteihin sanoen, että Trump on ajamassa tilanteen Korean niemimaalla ydinsodan partaalle.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit ovat viime aikoina kiristyneet. Pohjois-Korea on ilmoittanut harkitsevansa iskua USA:n Guamissa sijaitsevan sotilastukikohdan lähelle keskipitkänmatkan ballistisilla ohjuksilla.

Kiina vetosi kumpaankin

Pohjois-Korean merkittävin diplomaattinen liittolainen Kiina on vedonnut molempien maiden johtajiin sanasodan hillitsemiseksi.

-Kehotamme asianomaisia varomaan sanojaan ja tekojaan sekä edistämään jännitteiden lieventämistä ja kasvattamaan keskinäistä luottamusta, sanoo Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang lausunnossaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan varoittaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisen sanasodan lisänneen jännitteitä.

-Uskoakseni riskit ovat hyvin suuria, etenkin puheen tasolla, kun on suoraan uhattu voimankäytöllä, Lavrov sanoo.

Australia sen sijaan sanoo auttavansa Yhdysvaltoja, jos Pohjois-Korea hyökkää Yhdysvaltoihin. Australian pääministeri Malcolm Turnbull huomauttaa, ettei Yhdysvalloilla ole Australiaa vahvempaa liittolaista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme