Mainos
Mainos

Guantanamo luvataan lopultakin sulkea - taustalla Obaman vaalilupaus

Valkoinen talo valmistelee pahamaineisen Guantanamon vankilan sulkemista Kuubassa.

Guantanamon sulkeminen on ollut yksi presidentti Obaman ensimmäisistä vaalilupauksista vuodelta 2009, mutta toistaiseksi lupaus on jäänyt puheeksi. Guantanamo on ollut myös yksi suurimmista kysymysmerkeistä Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden palauttamisessa  

Vuonna 1959 avattu Guantanamon tukikohta on Yhdysvaltain vanhin ulkomaantukikohta, ja sen olemassaoloa on kritisoitu Kuubassa alusta lähtien.  Kritiikki kuitenkin räjähti maailmanlaajuiseksi vuonna 2002, kun New Yorkin 911-iskujen jälkimainingeissa paikkaan perustettiin sotilasvankila terroriepäiltyjä varten. 

Presidentti Bushin linjauksen mukaisesti Guantanamolla ei noudateta Geneven sopimusta. Kuulusteluissa on useiden raporttien mukaan käytetty mm. vesikidutusta ja nöyryytysrangaistuksia. Vankilassa puhjenneisiin nälkälakkoihin on puolestaan vastattu pakkosyötöllä. 

Tälläkin hetkellä Guantanamossa on 116 vankia. Yhdysvaltain kongressi kiistelee nyt, voitaisiinko heidät sijoittaa Yhdysvaltain mantereelle. Sekä republikaanit että puolustusministeriö Pentagon pitävät terrorismiepäiltyjen siirtoa turvallisuusuhkana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme