Mainos
Mainos

Guantanamon uiguurit juhlivat vapauttaan shoppailemalla

Viikonloppuna Guantanamosta vapautetut kuusi uiguurimiestä juhlistivat ensimmäistä vapaata arkipäivää tekemällä ostoksia Kororissa, Palaun pääkaupungissa.

Yli seitsemän vuotta vankileirillä viettäneet miehet saivat Palaussa sankarin vastaanoton.

Palaun presidentti Johnson Toribiong on jo luvannut mennä miesten kanssa uimaan.

- He eivät ole uineet kahdeksaan vuoteen, uiguurien mukana matkaava amerikkalainen lakimies Geoger Clark kertoo.

- He ovat onnellisia, että Palaun ihmiset ovat hyväksyneet heidät ja että he ovat viimein päässeet vankilasta.

Presidentti Toribiongin mukaan miehille on tarkoitus opettaa saarella englantia ja työelämän taitoja. Paikalliseen muslimiyhteisöön uiguurit tutustuvat myöhemmin tällä viikolla.

Pieni reilun 20 000:n asukkaan saarivaltio sijaitsee Tyynellä valtamerellä, Filippiinien itäpuolella. Palau on aiemmin sopinut Yhdysvaltain kanssa, että se vastaanottaa noin tusinan uiguureja. Kiina on vaatinut uiguureja luovutettavaksi Kiinaan. Yhdysvallat ei lähetä heitä Kiinaan, koska arvioi näiden joutuvan vainon kohteiksi. Parinkymmenen hengen ryhmästä viisi on viety Albaniaan, neljä Bermudalle ja nyt kuusi Palauhun. Lopuilla ei ole vielä paikkaa.

Kuusikko päätyi Guantanamoon vuonna 2001, kun Yhdysvaltain hyökkäys Afganistaniin alkoi. Parikymmenhenkinen uiguuriryhmä oli omien sanojensa mukaan paennut Afganistaniin Kiinan vainojen vuoksi. Miehiä pidettiin Guantanamossa lopulta yli seitsemän vuotta, vaikka kaikista syytteistä oli luovuttu.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on luvannut sulkea Kuubassa sijaitsevan Guantanamon leirin viimeistään tammikuussa. Leirissä on edelleen parisataa vankia.

(MTV - AFP)

Lue myös.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme