Mainos
Mainos

Guardian: Eettisyysongelma – CNN:n lääkärireportteri tekee omista ensiapupotilaistaan uutisia

CNN-reportteri Sanjay Guptan on tehnyt pelastavia lääketieteellisiä operaatioita hätätilanteissa muun muassa Nepalin tuhoalueella.

Guptalla on lääketiteellinen koulutus. Kyseenalaiseksi avun tekee se, että samalla toimenpiteet on kuvattu ja niistä on tehty uutisjuttuja.

Yhdessä tapauksessa Sanjay Guptaa kuvattiin hänen suorittaessa aivokirurgisia toimenpiteitä 8-vuotiaalle tytölle sahalla, koska tarvittavia työkaluja ei ollut saatavilla. Desinfiointiin hän käytti jodia ja steriloitua vettä.

Toisessa hän elvytti lentävässä helikopterissa naisen lyömällä voimakkaasti tämän rintaan saadakseen estettyä sydämenpysähdyksen.

Potilaiden pelastamista vastaan ei lääketieteellisellä ja journalistisella yhteisöllä ole mitään, mutta kuvaamisen eettisyys on herättänyt kysymyksiä.

Lontoon City Universityn tieteellisen journalismiohjelman johtaja pitää eettisesti arveluttavana journalistin tekemien lääketieteellisiä toimenpiteiden taltiointia ja käyttämistä uutistarkoituksessa.

– Olen todella huolissani. Miksi toimia näin Nepalissa, kun näin ei olisi mitään mahdollisuutta toimia Yhdysvalloissa, Connie St Louis sanoo.

Gupta on Emory University School of Medicinen neurokirurgian apulaisprofessori. Hän kertoi, että paikalliset lääkärit pyysivät hänen apuaan ainakin 8-vuotiaan tytön leikkauksessa.

Haitin katastrofin aikana sattuneiden vastaavien lääketieteellisen journalismin tapausten jälkeen on ehdotettu, että journalisteille laadittaisiin toimintaohjeet.

Niiden mukaan lääketieteellisiä henkiä pelastavia toimenpiteitä tehdessään journalistin ensisijaisen tehtävän tulisi olla hoito, ei sen taltiointi uutistarkoituksiin.

Toimittaja ei saisi käyttää pelastettavaa henkilöä uutisjutussaan eikä liioin edes yrittää pyytää tältä lupaa siihen.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme