Mainos
Mainos

Guardian: Hyväksikäyttö rehottaa Australian Naurun pidätyskeskuksessa

Australian pidätyskeskuksessa Naurulla pidetyt lapset kohtaavat jatkuvaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, uutisoi sanomalehti Guardian.   

Lehdelle on vuodettu 2 000 Naurun keskusta koskevaa dokumenttia. Niistä selviää, että yli puolet raportoiduista seksuaalisista hyväksikäytöistä, pahoinpitelyistä ja muusta huonosta kohtelusta sekä itsetuhoisesta käytöksestä koskee lapsia, vaikka pidätyskeskuksen asukkaista vain alle viidennes on alaikäisiä.  

Mikä pidätyskeskus? 

-Australia lähettää veneellä laittomasti maahan pyrkivät turvapaikanhakijat leireille Naurulle ja Papua-Uuteen-Guineaan Manukselle.   

-Maa on ilmoittanut, ettei se aio antaa laittomasti maahan pyrkineille turvapaikkaa, vaikka näiden todettaisiin olevan sen tarpeessa.   

-Australian mukaan tarkoitus on lopettaa laiton maahantulo ja saada turvapaikanhakijat luopumaan vaarallisesta merireitistä.  

-Pidätyskeskusten ylläpitoon käytetään verovaroja noin 1,2 miljardia Australian dollaria (noin 800 miljoonaa euroa) vuodessa.  

-Naurun pidätyskeskuksessa asui kesäkuun lopussa 442 ihmistä, joista 49 oli lapsia. Lisäksi useita satoja turvapaikanhakijoita asuu Naurulla keskuksen ulkopuolella. Hekään eivät voi poistua saarelta.  

-Manuksella asuu 854 turvapaikanhakijaa, kaikki heistä miehiä.  

-Yli 70 prosenttia Naurulla odottavista ihmisistä, joiden turvapaikkahakemukset on käsitelty, on todettu kelpoisiksi pakolaisstatukseen.  

-Nauru on ilmoittanut, ettei se aio myöntää vakituisia turvapaikkoja Australiaan pyrkineille.  

-Vain Kambodzha on suostunut ottamaan vastaan Australian pidätyskeskusten turvapaikanhakijoita. Kahdenvälinen sopimus maksoi Australialle 40 miljoonaa dollaria (27 milj. euroa) ja on johtanut toistaiseksi vain yhden turvapaikanhakijan sijoittamiseen.   

-Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Australian turvapaikkapolitiikkaa.  

Lehti julkaisi Naurun oloja toukokuusta 2013 lokakuuhun 2015 kuvaavat dokumentit verkkosivuillaan. Sen mukaan ne antavat kuvan "rutiininomaisesta julmuudesta ja laiminlyönneistä" Australian pidätyskeskuksessa.  
Kaikkiaan raportteja on 2 116. Niistä 1 086 koski lapsia. Kyseessä on tähän asti laajin Naurua koskeva tietovuoto.  

Vartija nauroi huulensa kiinni ommelleelle lapselle

Dokumenttien kuvaamana ajanjaksona Naurulla raportoitiin seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, 59 lapsen pahoinpitelyä, 30 tapausta, joissa lapsi vahingoitti itseään ja 159 tapausta, joissa lapsi uhkasi satuttaa itseään.  

Dokumenteissa muun muassa kuvaillaan vartijoiden lyöneen lapsia kasvoihin sekä yhden vartijan tarttuneen alaikäiseen poikaan ja uhanneen tappaa tämän. Lasten raportoidaan myös kertoneen muiden turvapaikanhakijoiden heihin kohdistamasta seksuaalisesta väkivallasta.  

Eräässä raportissa kerrottiin, että syyskuussa 2014 pidätyskeskuksessa asuva traumatisoitunut tyttö ompeli huulensa yhteen, minkä jälkeen keskuksen vartija nauroi hänelle.

Uhrille kerrottiin, ettei Australiassa rangaista raiskaajia

Myös Naurun aikuisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuu raporttien mukaan seksuaalista väkivaltaa ja muuta huonoa kohtelua. Raporttien mukaan ahdistelua ja seksuaalista väkivaltaa kohdistuu eritoten nuoriin naisiin, eikä ilmoitettuja tapauksia oteta vakavasti.

Erään raportin mukaan Australian käyttämän, pidätyskeskuksen vartijat palkkaavan Wilson Security -yrityksen "kulttuurineuvonantaja" kertoi raiskauksesta ilmoittaneelle naiselle, että raiskaukset ovat Australiassa hyvin yleisiä eikä niistä rangaista.

Hän oli myös käskenyt naista unohtamaan asian, sillä tämä saattaisi joutua asumaan lähekkäin raiskaajansa kanssa. Naista oli myös kehotettu opettamaan poikaansa kohtelemaan epäiltyä raiskaajaa hyvin.

Toisessa raportissa nuori turvapaikanhakija kertoi paikallisten naurulaisvartijoiden kertoneen, että hän on heidän "jonotuslistallaan" ja tarjoutuneen "saattamaan hänet raskaaksi".

Lupaukset parannuksista jääneet toteutumatta

Naurun keskuksen oloista on laadittu selvityksiä Australian ulkoministeriössä, senaatissa ja ihmisoikeusjärjestöissä. Jokaisessa niistä Australian hallitus ja sen Naurun yhteistyökumppanit ovat vakuuttaneet tekevänsä kaikkensa keskuksen olojen turvaamiseksi.   

Huhtikuussa 2015 Australian maahanmuuttoministeri Peter Dutton sanoi ohjeistaneensa ministeriötään ja pidätyskeskuksissa toimivia yrityksiä varmistamaan, että Nauru olisi turvapaikanhakijoille turvallinen ympäristö. Myös Wilson Security vakuutti parlamentille, että sen toiminta Naurulla on laadukasta.

Guardianin mukaan raportit kuitenkin osoittavat, etteivät laiminlyönnit Naurulla vähentyneet vuodesta 2015, vaan jopa kiihtyivät.  

Lehden mukaan Australian hallitus on jatkuvasti jättänyt reagoimatta varoitusmerkkeihin Naurun huonoista oloista sekä jättänyt kertomatta muun muassa raportoiduista seksuaalirikoksista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme