Mainos
Mainos

Guardian: Ruotsi mukana verkkourkinnan kehittämisessä

Saksan, Ranskan, Espanjan ja Ruotsin tiedustelupalvelut ovat tehneet yhteistyötä brittien kanssa internetin ja puhelinliikenteen valvonnan kehittämisessä, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Lehden mukaan Edward Snowdenin julki vuotamat paperit paljastavat, että maat ovat tehneet läheistä teknistä yhteistyötä ja olleet myös löyhässä liitossa.

Yhteistyö kattaa ainakin viisi viime vuotta. Tietoliikennettä on valvottu seuraamalla sitä valokuitukaapeleissa. Guardianin mukaan tiedustelupalvelut ovat olleet salaisessa yhteistyössä myös puhelinyhtiöiden kanssa. Lehti ei kuitenkaan kerro yhtiöiden nimiä.

Brittiläinen GCHQ-tiedustelukeskus kehuu Guardianin mukaan etenkin Saksan tiedustelupalvelun BND:n teknistä osaamista. Ruotsin osalta mainitaan puolustusvoimien radiotiedustelu FRA. Se on brittikollegojen mukaan löytänyt "käytännöllisen ratkaisun tiedustelutiedon välittämiseen turvallisuuspoliisi Säpolle".

Brittitoimittaja Duncan Campbell on jo aiemmin kuvannut Ruotsia brittiläisen GCHQ:n tärkeimmäksi yhteistyökumppaniksi englanninkielisen maailman ulkopuolella.

Saksa, Ranska ja Espanja ovat ilmaisseet suuttumuksensa USA:n harjoittamasta vakoilusta. Sen sijaan Ruotsi on pysytellyt suhteellisen hiljaa, Guardian huomauttaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme