Mainos
Mainos

Haagin tuomioistuin torjui pommitusten keskeyttämisen

YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on torjunut Jugoslavian esityksen, jossa vaaditaan Nato-maita lopettamaan ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan. Tuomioistuin kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että pommitusten oikeudelliset perusteet ovat varsin hatarat.

Jugoslavia on haastanut kymmenen Nato-maata oikeuteen kansainvälisten sopimusten rikkomisesta. ICJ torjuu kokonaisuudessaan Yhdysvaltoja ja Espanjaa vastaat esitetyt syytteet. Tuomioistuin käsittelee jatkossa erikseen myös haasteita Britanniaa, Ranskaa, Saksaa, Italiaa, Hollantia, Kanadaa, Portugalia ja Belgiaa vastaan. Jugoslavia on pyytänyt, että Haagin tuomioistuin antaisi väliaikaisen määräyksen pommitusten keskeyttämisestä siksi aikaa, kun se käsittelee asiaa. Käsittely voi kestää vuosia.

YK perusti Haagin tuomioistuimen vuonna 1946, ja tuomioistuin voi antaa suosituksia vain sellaisten valtioiden välisissä kiistoissa, jotka tunnustavat sen toimivallan. Jugoslavian haastamat kymmenen Nato-maata kiistivät toukokuussa järjestetyssä alustavassa käsittelyssä ICJ:n oikeudellisen vallan päättää Jugoslavian pommituksista.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme