Mainos
Mainos

Haagissa käsitellään Vukovarin joukkomurhaa

Haagissa alkaa tänään oikeudenkäynti kolmea serbiupseeria vastaan heidän osallisuudestaan yli 250 ihmisen joukkomurhaan Vukovarissa Kroatiassa vuonna 1991.

Joukkomurha tehtiin sen jälkeen kun silloinen Jugoslavian armeija (JNA) ja serbijoukot olivat onnistuneet murtamaan Vukovarin puolustuksen Kroatian sodan alussa. Joukkomurhasta on syytteessä JNA:n upseerikolmikko, jonka alaisuudessa toimineet serbikapinalliset tekivät murhat.

Vukovarin sairaalan potilaita ja sinne piiritystä paenneita ihmisiä kuljetettiin syrjäiseen paikkaan, missä heistä surmattiin 264 henkeä ja haudattiin joukkohautoihin. Uhrit olivat pääasiassa kroaatteja.

Upseerikolmikko on asetettu syytteeseen rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista. Kaikki kolme - Veselin Sljivancanin, Mile Mrksic ja Mile Radic - ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syyttäjä katsoo, että kolmikko oli tiennyt kuinka kroaateille kävisi serbikapinallisten käsissä ja että se olisi halutessaan kyennyt estämään murhat. Kolmikko myös pyrki peittelemään veriteot eikä rankaissut tekijöitä, syytteessä todetaan.

Syytteiden käsittelyn YK:n alaisessa Jugoslavian sodan rikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa (ICTY) arvellaan vievän puolisen vuotta. Syytteessä oleva kolmikko onnistui pakoilemaan viranomaisia seitsemisen vuotta. Haagissa he ovat odottaneet oikeudenkäyntiä jo 2-3 vuotta.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme