Mainos
Mainos

Haamukone saattoi lentää tunteja nukkuvat matkustajat kyydissään

Malesian viranomaisten mukaan yli kaksi viikkoa sitten kadonnut kone putosi keskelle Intian valtamerta ja kaikki siinä olleet saivat surmansa. Konetta ei ole löydetty, joten vastauksia siihen, miksi näin kävi, saadaan yhä odottaa.

Seuraavassa muutamia keskeisiä edelleen ihmetystä herättäneitä kysymyksiä. Juttua varten on haastateltu Onnettomuustutkintakeskuksen johtavaa tutkijaa Ismo Aaltosta

Kone on lentänyt tuntikausia lähes päinvastaiseen suuntaan kuin missä sen määränpää Peking oli. Erään teorian mukaan kone lensi automaattiohjauksella lentäjien menetettyä suunnanmuutoksen jälkeen tajuntansa/henkensä. Voiko kone lentää autopilotilla näin kauan? 

- Kyllä voi. Periaatteessa autopilotti ohjaa konetta niin kauan kuin polttoaine loppuu. 

Joku saattoi myös tahallaan ohjata koneen väärään suuntaan. Miksi ihmeessä kukaan muu lentohenkilökuntaan kuuluva, kuten stuertti tai lentoemäntä, ei mennyt ohjaamoon tarkistamaan, mikä on vialla?

 - Lentäjät voivat lukita ohjaamoon johtavan oven niin, että sen avaaminen ulkopuolelta ei ole mahdollista. Tällaiset ovet tulivat käyttöön syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Kun lentohenkilökunta haluaa esimerkiksi viedä ohjaajille ruokaa, he soittavat näille sisäpuhelimella ja pyytävät avaamaan oven. 

Entä koneen matkustajat? Konehan on lentänyt tuntikausia väärään suuntaan. Jonkun on täytynyt huomata jotain.

 - Täytyy muistaa, että tuolloin oli yö. Monet matkustajista olivat varmasti unessa, eikä ikkunoistakaan näkynyt juuri kuin pimeyttä, joten siitä ei pystynyt päättelemään, lensikö kone maan vai meren yllä. Toki joku saattoi huomata jotain, mutta sitä emme ehkä koskaan saa tietää. 

Olisivatko matkustajat edes pystyneet ilmoittamaan kenellekään, jos olisivat huomanneet jotain?

 - Eivätpä juuri. Esimerkiksi kännykät eivät tuosta lentokorkeudesta löydä tukiasemaa, eikä tukiasemia keskellä merta muutenkaan ole. 

Erään teorian mukaan jompikumpi lentäjistä olisi päättänyt tehdä itsemurhan ja tappanut sitä ennen kollegansa. Pääsevätkö lentäjät koneeseen ilman turvatarkastusta ja voiko heillä olla mukanaan aseita?

 - Eivät pääse, joten aseiden kuljettaminen ohjaamoon olisi vaikeaa. 

Millaisia parannuksia mysteerikoneen katoaminen voi tuoda lentoturvallisuuteen? 

- Ajantasainen lentokoneiden paikannus, joka ei perustu lentokoneen lähettämään signaaliin, on yksi, josta on paljon puhuttu. Lentodataa ja ohjaamon keskusteluja nauhoittaviin, ns. mustiin laatikoihin on myös tulossa pidempikestoiset akut.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme