Mainos
Mainos

Haavisto Libyasta: Sisällissodan ainekset olemassa

Kansanedustaja Pekka Haavisto arvioi, että Libyan vallanvaihto tulee olemaan paljon vaikeampi kuin Tunisiassa ja Egyptissä.

- Sisällissodan ainekset ovat Libyassa vaarallisesti olemassa. Itä-Libya on jo siirtynyt opposition haltuun, mutta Gaddafi vakuuttaa silti taistelevansa loppuun saakka. Kiinnostavaa on, että hyvin monet keskeiset diplomaatit hyppäsivät opposition leiriin.

Haavisto tuntee Libyan tilanteen hyvin Darfurin rauhanneuvottelujen vuoksi.

EU:n puuttuminen mahdollista

Haavisto pitää EU:n puuttumista Libyan tilanteeseen mahdollisena. EU:n kannalta Libyan kriisin kärjistymiseen liittyy hänen mukaansa useita riskejä, kuten mahdollinen hallitsematon pakolaisvirta.

Esimerkiksi lentokiellon takaaminen voisi olla Haaviston mielestä mahdollinen puuttumistapa.

- Nämä libyalaiset loikanneet diplomaatit vaativat kansainvälisen lentokiellon takaamista alueelle. Tilanteen pitkittyessä varmasti tulee eteen sellainen kysymys, että voiko EU tehdä pakotteita. Jos tilanne kärjistyy, voi olla, että joudutaan ottaa hyvin kovia keinoja käyttöön.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme