Mainos
Mainos

Haavisto MTV Uutislivessä: Itä-Ukrainan tapahtumat ovat henkinen tappio Putinille

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Itä-Ukrainan separatistien viimeaikaiset tappiot syövät presidentti Vladimir Putinin uskottavuutta venäläisten silmissä.

Lännen silmissä Putinin uskottavuus on jo kokenut kovan kolauksen.

– Putinin uskottavuushan lännen silmissä varmasti murenee. Ei uskota enää siihen, mitä hän sanoo muun muassa kieltäessään, että Venäjä olisi lähettänyt sotilaallista apua Itä-Ukrainaan, vaikka miehistönkuljetusajoneuvoja on kulkenut yli rajan, totesi MTV Uutislivessä vieraillut Haavisto.

Kehitysministerin mukaan Putin joutuukin nyt pelaamaan uskottavuudestaan omiensa silmissä.

– Krimin voitonjuhlien jälkeen nähdään nyt ainakin henkinen tappio Luhanskissa ja Donetskissa. Tämä varmasti syö hänen arvovaltaansa kotimaassa. Luulen, että Putinin tavoite on kasvojen säilyttäminen nimenomaan omiensa joukossa, ei niinkään lännen silmissä.

Humanitaarinen kriisi on muuttumassa yhä vakavammaksi Itä-Ukrainassa ja maan sisäisten pakolaisten määrä kasvaa.  Kaikista vaikein tilanne on Haaviston mukaan sota-alueille sumppuun jääneillä ihmisillä.

– Siellä on ihmisiä, jotka ovat uskoneet, etteivät sotatapahtumat pyyhi ylitse Donetskista ja Luhanskista. Tilanne käy heille yhä vaarallisemmaksi. Nyt tarvittaisiin suojakäytävä siviileille, jotta he pääsisivät pois sota-alueelta. Toisaalta suojakäytäviä voivat käyttää sitten myös sotilaat, jotka ovat heittäneet aseensa pois.

Suomen sinisilmäisyyttä kritisoitiin ulkoministerikokouksessa

Niinistön viimeviikkoinen tapaaminen Putinin kanssa herätti närkästystä joissakin EU-maissa.

Haavisto oli perjantaina tuuraamassa EU:n ulkoministerikokouksessa ministeri Erkki Tuomiojaa ja kertoo, että Suomi sai kritiikkiä osakseen.

– Kyllähän suorissa puheenvuoroissa ja myös rivien välissä vihjattiin, että suomalaiset ovat sinisilmäisiä ja että suomalaiset eivät ymmärrä, mistä on kysymys, sanoo Haavisto.

Haavisto kuitenkin korostaa, että EU ei ole mikään sotilasvoima.

– Voimme antaa kehitystä ja voimme talouden keinoin auttaa. Realiteetit pitää mielestäni tässä ymmärtää. Totta kai Suomeen kohdistuu myös kritiikkiä ja käytin kokouksessa tästä puheenvuoron. Totesin siinä, että kritiikkiä ja tällaista propagandamyllyä täytyy kestää silloin, kun ollaan rakentamassa rauhaa, lopettamassa sotatoimia ja neuvottelemassa tulitauosta. Ei voi olla aina kaikkien suosiossa, mutta jonkun niitä keskusteluja on käytävä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme