Mainos
Mainos

Haavisto: Suomi ei osallistu kurdien aseapuun

Suomi ei osallistu Pohjois-Irakin kurdien aseelliseen tukemiseen vaan keskittyy alueen siviiliväestön humanitaariseen auttamiseen, sanoo kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.).   

Haavisto edustaa Suomea tänään Brysselissä järjestettävässä EU:n ulkoministerikokouksessa, jossa keskustellaan kurdeille annettavasta aseavusta.  

Etenkin Ranska ja EU:n puheenjohtajamaa Italia ovat patistaneet unionimaita tukemaan Irakin ahtaalle joutuneita kurdeja.    

-Kukin maa päättää asiasta omien periaatteidensa mukaisesti. Meidän kantamme on, että me keskitymme vain humanitaariseen apuun, Haavisto sanoi STT:lle.  

Haaviston mukaan on poikkeuksellista, että EU:n ministerikokouksessa keskustellaan aseavun antamisesta jollekin taholle, mutta myös Irakin tilanne on hänen mukaansa poikkeuksellinen.  

Äärisunnalaisen Isis-järjestön etenemisessä on ollut Haaviston mukaan "kansanmurhaa muistuttavia piirteitä".  

-Tähän konfliktiin liittyy aivan poikkeuksellinen siviiliväestöön kohdistuva väkivallan aalto. On ymmärrettävää, että Yhdysvallat ja Ranska ovat suojeluvastuun hengessä ryhtyneet vahvistamaan kurdiosapuolta, että he pystyisivät pysäyttämään Isisin, Haavisto sanoo. 

Haaviston mukaan kurdeille toimitettu aseapu on kantanut jo hedelmää, kun Sinjarvuorelle paenneiden jesidien saarto on kyetty murtamaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme