Mainos
Mainos

Hägglund: Venäjän sotaharjoitus pelottelua

Entinen Puolustusvoimain komentaja, kenraali Gustav Hägglund pitää Venäjän sotaharjoitusta ensisijaisesti voimanosoituksena.

– Tämä on reaktio Ukrainan kehitykseen, joka on mennyt heidän mielestään väärään suuntaan. Tässä pelotellaan vähän, että jos nyt liian pitkälle erkanette Venäjästä, niin sitten voidaan käyttää asevoimaa, Hägglund pohtii MTV Uutisille.

Hägglund näkee tilanteessa vahvoja sisäpoliittisia ulottuvuuksia, mutta myös tiettyjä yhtäläisyyksiä Georgian tilanteen kanssa. Hägglund ei kuitenkaan usko uuteen Georgiaan - ainakaan vielä.

– Tavallaan tässä voi nähdä analogian Georgian sotaan, missä Venäjä tuli puolustamaan venäläisiä Georgian pohjoisosissa. Kyllä tämmöinenkin skenaariokin ihan mahdollinen on, että Krim irtautuu ja venäläiset sitten auttavat siellä olevia venäläisiä, mutta toistaiseksi kyllä lukisin tämän sotaharjoituksen ensisijaisesti  voimanosoituksena, Hägglund korostaa.

Krimin tilanteen monimutkaisuus on historian peruja. Alue on kuulunut historiallisesti Venäjälle. Ukrainalaisen Nikita Hrutshevin ollessa Neuvostoliiton johdossa Krimin niemimaa kuitenkin liitettiin Ukrainaan, jolle se jäi myös maan itsenäistyttyä 1991.

Tuolloin Venäjän vuokrasi Sevastopolin laivastotukikohdan vuoteen 2017 asti. Sittemmin sopimusta on pidennetty  Viktor Janukovitshin vallassa ollessa vuoteen 2047. 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme