Mainos
Mainos

Halal-kohu puhuttaa Britanniassa: Miljoonat syövät halal-lihaa tietämättään

Islamin oppien mukaan teurastetusta halal-lihasta on noussut kohu Britanniassa. Brittilehti Daily Mail kirjoittaa, että jopa isot elintarvikeliikkeet ja ravintolaketjut myyvät halalia asiaa sen kummemmin ilmoittamatta.

Halal-lihaa käytetään ja myydään Britanniassa jo niin yleisesti, että monet syövät sitä tietämättään. Asiaa perustellaan kustannustehokkuudella: näin samaa lihaa voidaan tarjota niin muslimeille kuin ei-muslimeillekin. Britanniassa asuu arviolta 2,4 miljoonaa muslimia.

Britanniassa esimerkiksi isoissa supermarketeissa myydystä uusiseelantilaisesta lampaasta yli 70 % on halalia. Suuren pitsaketjun Pizza Expressin kananliha on puolestaan korvattu tyystin halal-kanalla. Myös esimerkiksi suosittu kanaravintolaketju Kentucky Fried Chicken käyttää halal-kanaa joissain tuotteissaan ja liikkeissään.

Lisäksi monissa kouluissa on käytetty halal-lihaa tavallisen lihan sijaan, vaikka muslimit olisivat koululuokissa vähemmistönä. 

Ravintoloissa ei haluta asialle suurta julkisuutta. Niin voi päätellä ainakin siitä, että Daily Mailin haastattelupyyntöihin on suhtauduttu monissa ravintoloissa vastahakoisesti.

Eläin saattaa olla tajuissaan halal-teurastuksen aikana

Halal-teurastus tapahtuu islamin mukaan oikeaoppisesti leikkaamalla eläimen kurkku auki nopeasti terävällä veitsellä ja valuttamalla eläimen veri ulos.

Sharia-laki ei varsinaisesti kiellä eläimen tainnuttamista ennen teurastusta, mutta tainnutuskäytäntöä sovelletaan muslimiyhteisöissä vaihtelevasti.

Suomessa eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kielletty eläinsuojelulaissa, mutta poikkeukset sallitaan uskonnollisista syistä. Tällöin eläin pyritään tainnuttamaan heti, kun verenlasku aloitetaan.

Esimerkiksi Tanska on kieltänyt teurastuksen ilman verenlaskua edeltävää tainnutusta kokonaan eläinten turhan kärsimyksen välttämiseksi. Se estää käytännössä niin uskonnollisista syistä tehtävät halal- kuin kosher-teurastuksetkin. 

Ilmoittaako vai ei?

Daily Mailin mukaan 19:ää prosenttia Britanniasta käytettävistä halal-teurastetuista lampaista, 16 % naudoista ja 12 % kanoista ei ole tainnutettu ennen teurastusta.

Muun muassa brittiläisen eläinlääkäreiden yhdistyksen mielestä lihassa pitäisi olla aina merkintä siitä, onko eläin tainnutettu ennen teurastusta vai ei.

Ruokakauppoihin vähittäismyyntiin lihaa tuottavan The British Retail Consortiumin mukaan halalista kertominen asiakkaille on turhaa, jos eläimet on tainnutettu ennen teurastusta.

Muslimit pelkäävät negatiivista julkisuutta

Britannian muslimineuvosto toivoo, että asiaa ei käytettäisi aseena muslimiyhteisöÄ vastaan. Sen mukaansa halal-teurastus on täysin inhimillinen menetelmä ja sen nostaminen otsikoihin aiheuttaa vain turhaa hämmennystä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme