Mainos
Mainos

Hamasin Hania muodostamaan hallitusta

Presidentti Abbas vetosi eilen Hamas-äärijärjestöön, jotta se sitoutuisi tavoittelemaan itsenäistä palestiinalaisvaltiota rauhanomaisesti neuvottelujen kautta.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tänään pyytänyt Hamas-äärijärjestön Ismail Haniaa muodostamaan uuden palestiinalaishallituksen.

Abbas ojensi Hanialle virallisen nimityskirjeen Gazassa sen jälkeen, kun Hamas ja palestiinalaishallinto olivat päässeet alustavasti sopuun hallituksesta eilisissä neuvotteluissaan. Hamasin johto esitteli jo vaalikampanjan aikana 43-vuotiaan Hanian pääministeriehdokkaanaan. Puolue sai murskavoiton palestiinalaisten parlamenttivaaleissa tammikuun lopulla.

Hamasin valtaannousu on pahin mahdollinen kauhukuva Israelille. Virkaatekevän pääministerin Ehud Olmertin odotettiin silti antavan vielä tiistai-illan kuluessa lausunnon, jossa hänen oli määrä kertoa, ettei kaikkia mahdollisuuksia rauhaan ole edelleenkään menetetty.

Yhdysvallat on tänään kiihdyttänyt kampanjaansa Lähi-Idän liittolaismaiden saamiseksi mukaan Hamasin painostukseen. Maiden tulisi jäädyttää taloudellinen tuki palestiinalaishallinnolle. Yhdysvallat vaatii Hamasia tunnustamaan Israelin valtion ja sen kanssa tehdyt rauhansopimukset sekä luopumaan kokonaan väkivallasta. Ulkoministeri Condoleezza Rice aloitti Lähi-Idän kierroksensa Egyptistä.

Hamas ei edelleenkään ole taipunut Israelin, Yhdysvaltain ja EU:n painostukseen. Sen sijaan se ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Israelin kanssa vasta sen jälkeen kun Israel on vetäytynyt miehitetyiltä palestiinalaisalueilta ja hyväksynyt palestiinalaisten oikeudet.

- Israelin on ensin tunnustettava meidän oikeutemme ja vetäydyttävä palestiinalaisalueilta. Sitten me voimme sopia neuvotteluista, järjestön johtoon kuuluva Khalid Mashaal sanoi vierailullaan Iranissa.

Mashaal tuomitsi Israelin asettamat talouspakotteet palestiinalaisia vastaan epäoikeudenmukaisina. Hänen mukaansa palestiinalaiset kuitenkin selviävät niistä arabi- ja muslimimaiden tuella.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme