Mainos
Mainos

Harvat EU:n kansalaiset töissä ulkomailla

Euroopan unionin kansalaiset työskentelevät paljon mieluummin kotimaassaan sen sijaan että käyttäisivät hyväkseen oikeutta työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen.

Alussa esiintyneet pelot EU:n sisäisestä muuttoaallosta eivät ole toteutuneet, kertoo Nürnbergissä Saksassa toimivan Työmarkkina- ja ammattitutkimusinstituutin IAB:n kansainvälisten asioiden tuntija Heinz Werner. Vain 1,7 prosenttia EU-maiden kansalaisista on käyttänyt hyväkseen mahdollisuutta työskennellä toisessa EU-maassa ilman suuria byrokraattisia esteitä, ilmenee vuonna 1985 aloitetusta työvoiman liikkuvuutta koskevasta tuoreesta IAB:n tutkimuksesta. Werner ei usko, että edes siirtyminen yhteiseen valuuttaa, euroon, muuttaa tilannetta oleellisesti.

Yhtä pääsyynä vähäiseen muuttointoon Werner pitää EU-maiden välisten palkkaerojen lisääntyvää kaventumista. Useimmissa EU-maissa on hänen mukaan saavutettu "yhteiskunnallisesti hyväksyttävä palkkataso. Lisäksi panee monen maan vaikea taloustilanne varomaan hyppyä tuntemattomaan.
-Huonoina aikoina muuttohalu vähenee, Werner toteaa.

EU:n innokkaimpia muuttajia ovat selvästi italialaiset. Esimerkiksi Saksassa työskentelee 365 000 italialaista, 233 000 kreikkalaista, 126 000 itävaltalaista ja 67 000 hollantilaista. Saksalaisista vain noin 155 000 eli 0,4 prosenttia maan työvoimasta on muuttanut työn perässä toiseen EU-maahan. Saksalaiset suosivat itse Hollantia, Britanniaa, Ranskaa ja Itävaltaa.
(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme