Mainos
Mainos

Harveyn tuhojen lasku kuumentaa tunteita kongressissa – "Tekosyy lempihankkeiden rahoitukseen?"

Harvey-myrskyn aiheuttamien tuhojen arvionti on vielä liian ennenaikaista, mutta Yhdysvaltojen kireässä poliittisessa ilmapiirissä näkyy jo merkkejä siitä kädenväännöstä, joka korvauksista on syntymässä.

Myrskyn tuhot ovat niin laajat, että Harveysta saattaa kehittyä yksi Yhdysvaltojen historian kalleimmista luonnonkatastrofeista.

– Arvioin, että meidän on koottava 150 miljardin dollarin avustuspaketti, sanoi edustajanhuoneen demokraattiedustaja Sheila Jackson-Lee CNN:lle.

Jackson-Leen edustama vaalipiiri Houstonissa on pääosin veden alla.

Tukipaketti olisi 2,5 kertaa summa, jonka kongressi hyväksyi Sandy-myrskyn tuhojen korjaamiseen. Sandy aiheutti laajoja tuhoja New Yorkissa, New Jerseyssä ja Marylandissa lokakuussa 2012.

Sandyn tuhojen laajuudesta huolimatta monet republikaaniedustajat vastustivat tuen jakamista. Sandy-tukipakettia vastaan äänesti 179 republikaania. Tässä joukossa oli mukana 23 Texasin 24:stä edustajanhuoneen jäsenestä. Vastustajien joukossa oli myös texasilainen senaattori Ted Cruz. Cruzin mukaan Sandyn tukipakettiin sisältyi liikaa ylimääräistä siltarumpurahoja.

– Tietenkin liittovaltion pitää osallistua tuhojen korjaamiseen. Mutta luonnonmullistuksia ei pidä käyttää tekosyynä erilaisten lempihankkeiden rahoittamiseksi, Cruz puolusti kantaansa.

Kongressin syyskausi alkaa ensi viikolla. Harveyn lisäksi sillä on ratkaistavanaan ensi vuoden budjetti, jonka rahoittamisesta pitäisi sopia ennen lokakuun alkua. Se edellyttää sopua myös velkakaton korottamisesta, jotta liittovaltion hallintoa ei tarvitsisi ajaa alas. Presidentti Donald Trump on vaatinut, että rahoitus Meksikon rajalle rakennettavalle muurille pitää sekin saada mahtumaan budjettiin.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme