Mainos
Mainos

Hautajaisista uusia ebolatartuntoja Guineassa

Guineassa on viime päivinä todettu joukko uusia ebolatartuntoja, kertoo uutistoimisto Reuters.  

Klinikoilla oli alkuviikosta hoidossa alle kymmenen sairastunutta, mutta loppuviikosta määrä hyppäsi ainakin kaksinkertaiseksi. Paikallisen viranomaisen mukaan uudet tartunnat olivat peräisin hautajaisista. 

Ebola tarttuu siihen sairastuneen tai kuolleen kehonnesteistä. Perinteisissä länsiafrikkalaisissa hautajaisseremonioissa vainaja pestään ja häntä kosketellaan, mikä johti ebolan räjähdysmäiseen leviämiseen epidemian pahimmissa vaiheissa.  

Ebolaan on Länsi-Afrikassa kuollut puolentoista vuoden aikana yli 11000 ihmistä. Pahimmin kärsineitä maita ovat Guinea, Sierra Leone ja Liberia.  

Nyt tauti on saatu talttumaan Liberiassa, ja maa julistettiin viikko sitten ebolavaapaksi. Myös Guineassa ja Sierra Leonessa todettujen tautitapausten määrä on pudonnut murto-osaan pahimmista ajoista.    

Valistus tehoaa  

Liberian, Guinean ja Sierra Leonen viranomaiset ovat toteuttaneet epidemian aikana laajoja kampanjoita, joissa ihmisiä on varoitettu koskettamisen vaaroista.  

Sierra Leonesta äskettäin palannut suomalainen avustustyöntekijä arvioi, että valistuksella on ollut Sierra Leonessa tehoa ja ihmisten käyttäytyminen on puolessa vuodessa muuttunut. 

– Ihmiset osaavat aivan toisin epäillä, voisiko jonkun oireissa olla kyse ebolasta ja osaavat olla koskematta häntä, Suomen Punaisen Ristin logistiikkatiimin vetäjä Tiina Jakonen kommentoi STT:n haastattelussa.   
Perinteisistä hautajaismenoista ei ole luovuttu, mutta jos vainajan epäillään sairastaneen ebolaa, perhe saa avukseen Sierra Leonen Punaisen Ristin työntekijöitä. Nämä desinfioivat turva-asuihin pukeutuneina vainajan ja siirtävät hänet kodista hautausmaalle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme