Mainos
Mainos

Hautala uskoo Turkin pakolaissopimuksen raukeavan – "EU:n pakko jakaa vastuuta pakolaisista"

Turkki ukaa lopettaa EU:n kanssa sovitun pakolaissopimuksen noudattamisen, mikäli EU ei myönnä Turkille sen vaatimaa viisumivapautta lokakuuhun mennessä.

Näin arvelee vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala, joka näkee koko pakolaissopimuksen olleen vain hätäratkaisu kun EU:n jäsenmaat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen yhteisestä turvapaikkapolitiikasta.

– Moni Keski- ja Itä-Euroopan EU:n jäsenvaltio on ollut tiukasti pakolaisvastuun jakamista vastaan. Lokakuussa koittaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin asettama viisumivapauden aikaraja, Hautala sanoi Huomenta Suomen lähetyksessä.

– En näe mitään mahdollisuutta sille, että viisumivapaus voitaisiin myöntää.

Hautala uskoo, että syksyllä pakolaissopimuksen kestämättömyys alkaa paljastua. Tilannetta hankaloittaa entisestään Turkin haastava poliittinen tilanne heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

– Tärkein havainto on Erdoganin pyrkimys tehdä Turkista autoritäärinen ja islamistinen valtio, ja tältä EU ei voi ummistaa silmiään. Turkissa toteutetut puhdistukset rikkovat kaikki oikeusvaltion periaatteet, Hautala sanoi.

– Uskon pakolaissopimuksen raukeavan, ja siinä vaiheessa EU:n jäsenvaltioiden on pakko alkaa katsoa totuutta silmiin ja jakamaan vastuuta pakolaisista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme