Mainos
Mainos

Heimojohtaja jyrähtää: He ottivat maamme, vetemme ja metsämme – paratiisisaarten asukkaat tympääntyivät lisääntyvästä turismista

Valkoisten hiekkarantojen, värikkäiden korallien ja turkoosien vesien Raja Ampat -saaret ovat yksi Indonesian nousevista turistikohteista.

Neljää kuningasta tarkoittava Raja Ampat koostuu noin 1 500 saaresta, joiden ympäristössä elää 1 400 kalalajia ja 600 korallilajia. Saaret täyttävät monen turistin määritelmän paratiisista.

Hallituksen arvion mukaan alueelle tulee nyt noin 15 000 turistia vuodessa, kun vielä vuonna 2010 määrä oli vajaat 5 000.

– He ottivat maamme, vetemme ja metsämme. Tunnemme olomme petetyksi, sanoo heimojohtaja Paul Mayor.

– Nämä ovat meidän maamme ja meremme, jotka ovat nyt maailmanluokan turistikohteita. Emme ole kuitenkaan saaneet mitään.

Saarille suunnitellaan uusia hotelleja ja ravintoloita, mutta vain noin kahden tunnin venematkan päässä Raja Ampatin pääkaupungista Waisaista asutaan edelleen alkeellisissa oloissa. Esimerkiksi sähköjä ei ole.

Koskematonta riuttaa vahingoittui risteilijän karilleajossa

Paikallisten mukaan heidän elinoloissaan ei ole nähtävissä parannusta lisääntyneestä turismista huolimatta. Muun muassa Ariel Fakdawer sanoo, että kylien asukkaat on unohdettu muiden rikastuessa.

– Esimerkiksi Raja Ampatin vuosittaiselle festivaalille tulee tuhansia turisteja, mutta me emme saa mitään. Me olemme yhä köyhiä, mutta tällaisten festivaalien järjestäjät – ulkopuoliset – ovat tienanneet omaisuuden.

Asukkaat ovat huolissaan myös ympäristöstä. Maaliskuussa risteilijäaluksen onnettomuus vahingoitti 13 500 neliömetriä koskematonta koralliriuttaa. Aluksen kyydissä oli satakunta matkustajaa ja noin 80 työntekijää, kun se ajoi karille. Ketään ei ole saatu vastuuseen tapahtuneesta.

Kaikki asukkaat eivät kuitenkaan vastusta Raja Ampatin avaamista turismille.

– Tämä on moderni maailma. Emme voi elää eristäytyneinä ikuisesti. Meidän täytyy olla avomielisiä. Pitää siitä sitten tai ei, emme elä yksin tässä maailmassa, sanoo Medzke Karoswaf. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme