Mainos
Mainos

Helena Petäistö: Helmut Kohl oli valtava auktoriteetti

MTV Uutisten pitkäaikainen EU-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö pitää perjantaina kuolleen Helmut Kohlin merkitystä merkittävänä Euroopan kehitykselle. 

– Jos Helmut Kohlia ei olisi ollut, ei olisi euroakaan. Euron ideahan oli komission puheenjohtaja Jacques Delorsin ja Ranskan presidentti Francois Mitterrand sitoutui viemään sitä eteenpäin, MTV:n pitkäaikainen Pariisin ja Brysselin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö muistelee.

– Kohl ja Mitterrand olivat ystävystyneet, koska kumpikin oli nähnyt sodan. Mitterrand kutsui Kohlin viikonlopuksi maaseututalolleen, entiselle vuohitilalle. Hän kysyi Kohlilta, voitteko kuvitella miltä tuntuisi hallita Ranskaa kun Saksat yhdistyvät. Kohl vastasi kysymällä, että entä Saksaa sitten.

– Mitterrand sai puhuttua Kohlin kannattamaana yhteisvaluutan ideaa. Saksan ylpeyshän toisen maailmansodan jälkeen oli valuutta D-markka, josta tuli raunioista nousseen maan symboli. Se, että Kohl lähti ajamaan Saksaa luopumaan rakkaasta D-markasta, oli suurin teko, mitä johtaja voi Euroopan hyväksi tehdä.

– Haastattelin Kohlia Pariisin ETYK-huippukokouksen yhteydessä 1990, ainoana suomalaisena. Lisäkseni haastattelun saivat vain Saksan ja Itävallan televisiot.

Helena Petäistön mukaan kaikesta näki, että Kohl on valtava auktoriteetti, johtaja joka halusi määrätä. Petäistön mukaan häntä pelättiinkin.

– Mutta kun Mitterrand kuoli, hautajaisissa Kohlin silmiin tuli kyyneliä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme