Mainos
Mainos

Helmut Kohl on kuollut

Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl on kuollut.

Kohl kuoli tänä aamuna kotonaan Ludwigshafenissa Saksan lounaisosassa. Kohl oli kuollessaan 87-vuotias. Hänen terveydentilansa oli varsin pitkään heikko.

Kohl toimi Saksan liittokanslerina vuosina 1982-1998. Kauteen ajoittuu muun muassa Saksan jälleenyhdistyminen lokakuussa vuonna 1990. Yhdistymisen kannalta pidetään tärkeänä Kohlin ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen silloisen pääsihteerin Mihail Gorbatshovin välisiä neuvotteluja saman vuoden heinäkuussa.

Kohl jätti politiikan vuosituhannen alussa. Hän oli konservatiivi, syvästi uskonnollinen katolilainen ja edusti kristillisdemokraattista puoluetta.

– Helmut Kohl oli poliittinen jättiläinen, eurooppalainen visionääri ja todellinen valtiomies. (Hän) yhdisti Saksan ja muotoili tämän päivän EU:n, tviittasi Ruotsin entinen pääministeri ja ulkoministeri Carl Bildt pian kuolinuutisen jälkeen.

– Helmutin kuolema satuttaa minua syvältä. Minun mentorini, ystäväni ja Euroopan perusolemus. Häntä jäädään suuresti kaipaamaan, tviittasi puolestaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Saksan liittokanslerin verkkosivulla kerrotaan, että Kohl teki 1990-luvulla lujasti töitä varmistaakseen EU:n laajenemisen ja syvenemisen. Häntä pidetäänkin yhtenä yhteisvaluutta euron isänä.

Kohlia on Saksan yhdistymisen hyväksi eteen tekemänsä työn vuoksi kutsuttu muun muassa yhtenäisyyskansleriksi. Ponnistelut EU:n hyväksi toivat hänelle lisäksi kutsumanimen "Euroopan vapaa mies".

Pitkäaikainen johtaja

Kohl oli pitkäaikaisin Saksan sotienjälkeisistä johtajista. Hän oli 52-vuotias noustessaan liittokansleriksi Saksan kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n puheenjohtajana. AFP:n mukaan 193-senttinen mies, jonka sukunimi tarkoittaa saksaksi kaalia ja jonka tiedettiin mieltyneen rahvaanomaisiin sianliharuokiin, oli aikansa useiden ruokavitsien innoittaja.

Kun Berliinin muurin murtui vuonna 1989, pääsi Kohl kuitenkin ottamaan toden teolla paikkansa historiassa. Hänen entinen suojattinsa, Saksan nykyinen liittokansleri Angela Merkel on kuvaillut edeltäjänsä saavutuksia muun muassa niin, että Kohlin työn ansiosta eurooppalaiset ovat "onnekseen yhdistyneet".

Kohl itse piti ideologisena oppi-isänään saksan ensimmäistä liittokansleria Konrad Adenaueria, joka luotsasi Länsi-Saksan uuteen alkuun toisen maailmansodan jälkeen.

– Berliinin muurin murruttua Kohl toimi niin kuin Konrad Adenauerin henki olisi saanut hänet valtaansa, kuvailee Euroopan historian professori Stanley Hoffman Harvardin yliopistosta AFP:n mukaan.

Luvattomista muistelmista miljoonakorvaukset

Kohlille myönnettiin huhtikuussa miljoonan euron korvaukset muistelmista, jotka julkaistiin ilman hänen lupaansa. Summa oli suurin koskaan yksityiselämän loukkaamisesta määrätty korvaus Saksassa.

Kohl ja toimittaja Heribert Schwan nauhoittivat vuosituhannen alussa satoja tunteja haastatteluja, joista oli määrä koota laajat muistelmat. Projekti kuitenkin kariutui osittain, mutta Schwan kynäili nauhoista yli vuosikymmentä myöhemmin muistelmakirjan yhdessä Tilman Jensin kanssa.

Kirja oli valtaisa menestys, mutta se raivostutti Kohlin. Oikeuden päätöksen perusteella kirjan uudet painokset kiellettiin.

Kirjassa Kohl muun muassa vähättelee sekä neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovia että seuraajaansa Angela Merkeliä.

Kansanedustaja Alexander Stubb on huomioinut Saksan liittokansleri Helmut Kohlin poismenon. Stubb kirjoittaa, että on surullista kuulla liittokansleri Helmut Kohlin kuolleen.

– Yksi viime vuosisadan hienoimmista valtionpäämiehistä, Stubb twiittaa.

Myös pääministeri Juha Sipilä on kommentoinut Kohlin poismenoa. 

– Hän oli suuri valtionpäämies ja suuri euroopplainen, Sipilä twiittaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme